zaterdag, augustus 27, 2005

'Marokkaanse stagiaires vaak geweigerd'

DEN HAAG - De bouwsector wijst vaak scholieren af met een Marokkaanse achternaam die telefonisch om een stageplek vragen. Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht in opdracht van GroenLinks blijkt dat slechts 15 procent een kans maakt op een uitnodigingsgesprek tegen 41 procent van de scholieren met een Nederlandse naam.
In de detailhandel en in de horeca zijn de verschillen veel kleiner. In de horeca zijn de kansen voor scholieren van Marokkaanse afkomst nagenoeg gelijk aan die van autochtone leerlingen en in de detailhandel is er slechts een klein verschil ten gunste van de 'Nederlandse' leerling, aldus GroenLinks vrijdag.
De onderzoekers verklaren de terughoudendheid in de bouw door de relatieve onbekendheid van de werkgevers met werknemers van buitenlandse komaf. Slechts 3 procent van de werknemers in de bouwsector heeft een allochtone achtergrond.
In het onderzoek werden in totaal 336 bedrijven benaderd door proefpersonen die zich voordeden als mbo-scholier en een Nederlandse dan wel een Marokkaanse naam opgaven in het telefoongesprek.
(Bron)

Lang, lang geleden zag ik een film over een gewone, Hollandse jongen. Blond, Amsterdammer meen ik. Die stiefelde door het leven: baantje zoeken, openbaar vervoer, effe iets regelen hier of daar. Ging allemaal vlotjes, mensen waren ten volle bereid even te wachten tot ie ergens wat geld geleend had om iets te betalen bijvoorbeeld.
Toen werd hij omgeschminkt, ik heb het idee dat ze een Surinamer van hem maakten. Die natuurlijk overal te horen kreeg dat de baan net weg was, dat men niet aan voorschieten deed, dat ie niet even ergens iets kon regelen enzovoorts.
Hebben we nou echt de illusie dat die dingen veranderen? Toen waren het Surinamers, nu Marokkanen, over x tijd zijn het misschien Togolezen of IJslanders. Wat van elders komt is blijkbaar eng en niet te vertrouwen tot het tegendeel bewezen is. Want ik hoor nu ook erg vaak mensen zeggen 'Ja, die Marokkanen, dat is tuig. Kijk naar de Surinamers, die deugen tenminste.' Maar daar dacht 'men' 20 jaar geleden toch ook heel anders over...

Geen opmerkingen: