zaterdag, augustus 27, 2005

Mississippi en Louisiana roepen noodtoestand uit

MIAMI/WASHINGTON - De Amerikaanse staten Mississippi en Louisiana hebben vrijdag de noodtoestand uitgeroepen in afwachting van orkaan Katrina. De orkaan die minstens zeven levens eiste in Florida is kracht aan het verzamelen boven de Golf van Mexico en komt mogelijk maandag weer aan land, meldde het Amerikaanse Nationale Orkanen Centrum in Miami.
Meteorologen houden er rekening mee dat Katrina uit kan groeien tot een orkaan uit categorie vier van de Saffir-Simpson schaal. De wind kan daarbij snelheden bereiken tussen de 210 en 250 kilometer per uur. Volgens het Nationale Orkanen Centrum zal de orkaan vermoedelijk de kust van Louisiana of Mississippi treffen.
In deze laatste staat kan zaterdagmiddag met de evacuatie van toeristen worden begonnen. De bewoners van de kuststreek moeten uiterlijk op zondag hun huizen verlaten. De autoriteiten in Louisiana hebben gedetailleerde plannen klaarliggen voor een eventuele evacuatie. De stad New Orleans ligt mogelijkerwijs midden op het pad van Katrina.
In 1969 trof een orkaan uit de vierde categorie Louisiana en Mississippi voor het laatst. Camille eiste toen 143 levens. Katrina heeft volgens deskundigen nu al voor honderden miljoenen dollars schade aangericht in de VS.
(Bron)

Geen opmerkingen: