zaterdag, augustus 27, 2005

Schrijver Louis Ferron overleden

HAARLEM - In zijn woonplaats Haarlem is vrijdag schrijver Louis Ferron overleden. De auteur, in 1942 geboren in Leiden, stierf op 63-jarige leeftijd aan kanker. Hij was korte tijd ziek. Dat heeft een woordvoerster van uitgeverij De Bezige Bij bekendgemaakt. Deze week verscheen zijn laatste roman Niemandsbruid.
Ferron was een van de meest begaafde, productieve en gewaardeerde auteurs van het Nederlandse taalgebied, aldus de uitgeverij. "Zijn oeuvre, waarin een fascinatie voor de Westeuropese cultuurgeschiedenis, in het bijzonder die van Duitsland, een grote rol speelt, is even opvallend als uitgebreid, en van een constant hoog literair niveau."
In 1967 verscheen zijn eerste gedichtenbundel, Zeg nu zelf, is dit ontroerend? en in 1974 debuteerde hij als romancier met Gekkenschemer. In de daaropvolgende jaren groeide zijn oeuvre gestaag. Hij schreef romans, verhalen en essays. Bovendien hield hij zich bezig met vertalingen en toneel.
Ferron ontving meerdere onderscheidingen. Zo kreeg hij in 1990 de AKO Literatuurprijs voor zijn roman Karelische nachten. In 1994 werd hij bekroond met de F. Bordewijkprijs voor De Walsenkoning. In 2001 werd hem voor zijn gehele oeuvre de Constantijn Huygensprijs toegekend.
De uitgeverij noemt hem "een van onze meest bijzondere en geliefde auteurs". "De Bezige Bij verliest met hem een groot schrijver en een dierbare vriend", zo meldde de woordvoerster. De schrijver, dichter en essayist wordt in besloten kring begraven.
(Bron)

Geen opmerkingen: