donderdag, december 29, 2005

'Armoede is betrekkelijk'

DEN HAAG - Minister Zalm (Financiën) vindt dat we in Nederland iemand te snel arm noemen. "Zoals wij armoede definiëren is het een onoplosbaar probleem", zegt hij donderdag in een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad. "Alleen met nul mensen in de bijstand zal de armoede weg zijn. Dat zal dus niet gebeuren", aldus de minister.
Zalm reageert in de krant op recente cijfers die aangeven dat dit jaar de armoede gestegen is. "Armoede in Nederland is betrekkelijk. De onderkant van de samenleving is veel welvarender dan in de jaren vijftig. Je had geen tv, je at dubbele boterhammen en je naaide zelf je kleren."
Gezeur vindt Zalm de armoedediscussie echter niet: "Nee, voor mensen met een klein inkomen is achteruitgang in koopkracht lastig. Daarom ben ik blij dat er betere vooruitzichten zijn".
In het interview legt Zalm uit waarom hij zich verzet heeft tegen de energiecompensatie van 35 euro, die bijna leidde tot een kabinetscrisis. "Als er onder het motto dat er een meevaller is van drie miljard een kwart miljoen wordt geclaimd voor dingen die niet nodig zijn, wat dan als er ineens echt iets nodig is? Ik hecht aan de spelregels die we hebben afgesproken. Het is mijn rol die te handhaven."
Agnes Kant, kamerlid voor de SP, zegt in de krant niet verbaasd te zijn over de uitlatingen van de minister. "Zalm en de rest van de ministers begrijpen gewoon niet wat er speelt in Nederland. Natuurlijk heerst er armoede: niet alleen onder de mensen zonder werk, maar meer en meer ook onder de mensen met werk. Alsof dat niet triest is."
(Bron)

Zalm, uw redenatie deugt niet. Natuurlijk is armoede betrekkelijk. We liggen niet massaal weg te rotten in een goot. Maar vanuit je huis dat je op max. 17 graden houdt, met 1 lampje aan, rekenend of je nog ergens het geld voor het schoolreisje van je kind vandaan kunt halen, terwijl de soep (de ereste maaltijd van de dag) uit het voedselpakket op het fornuis staat, je net doet of je die deurwaarderspost niet ziet en je je tante hebt teruggeschreven dat je niet naar haar verjaardag kunt omdat je de reiskosten niet kunt opbrengen (en omdat je geen schoenen meer hebt zonder gaten, maar dat hoeft je tante niet te weten), en je voor komend jaar alle aanvullende verzekeringen geschrapt hebt en hoopt dat je de basispremie kunt opbrengen - dan voelt het toch anders meneer Zalm.
En uit ervaring: toen ik jaren geleden in de bijstand zat, was het een stuk makkelijker. Zeker niet riant, maar de echte paniek sloeg zelden toe. Voedselbanken waren er ook niet. Zou dat iets betekenen denkt u, meneer Zalm?
U bent handig met geld. Ik daag u uit om een budget te maken voor een bijstandsgezin. Die zijn bij u in Den Haag makkelijk te vinden, en anders wil de Sociale Dienst u wel helpen. Ik zie uw verslag graag tegemoet.

Ik heb m'n reactie doorgestuurd via het vragenformulier op de site van het ministerie. Okee, die vragen worden afgehandeld via Postbus 51, maar toch.

Geen opmerkingen: