Duizenden werknemers op straat door fraude
DEN HAAG - Duizenden werknemers verliezen hun baan door fraude en misbruik bij faillissementen. Faillissementsfraude kost jaarlijks tussen de 7000 en 7500 werknemers hun arbeidsplaats. Die schatting staat in een onderzoek dat minister Donner van Justitie dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Het betreft een rapport van het onderzoeksbureau WODC van het ministerie van Justitie. De televisierubriek Zembla wist eind november al de hand te leggen op WODC-cijfers over faillissementsfraude in Nederland.
Uit het onderzoeksrapport blijkt dat bij een kwart van alle faillissementen aanwijzingen van fraude worden gevonden. De gemiddelde schade van frauduleuze faillissementen bedraagt 600.000 euro.
Ondanks de ingrijpende gevolgen van faillissementsfraude doen de curatoren slechts in 10 procent van de fraudezaken aangifte. Volgens de onderzoekers komt dit onder meer doordat curatoren niet als verlengstuk van justitie en politie willen optreden. Ook zouden ze weinig vertrouwen hebben in het effect van aangifte doen.
Naar schatting doen curatoren jaarlijks ongeveer tachtig keer aangifte van fraude. Mede hierdoor kunnen elk jaar circa twintig fraudeurs voor de rechter worden gedaagd. Afgezet tegen alle fraudegevallen betekent dit dat maar 5 procent van de gevallen tot strafrechtelijke vervolging leidt.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten