Pamuk wordt niet verder vervolgd
UTRECHT - De Turkse auteur Orhan Pamuk wordt niet verder vervolgd, heeft een rechtbank in Ankara maandag besloten. Pamuk moest aanvankelijk terechtstaan wegens het beledigen van de Turkse staat. Met name de Europese Unie had veel kritiek op de zaak, omdat eruit zou blijken dat de Turkse autoriteiten weinig ophebben met de vrijheid van meningsuiting.
Pamuk, schrijver van Sneeuw en Mijn naam is Karmozijn, was aangeklaagd omdat hij in februari tegen een Zwitserse krant heeft gezegd dat er in de gebieden die nu Turkije vormen een miljoen Armeniƫrs zijn gedood. De kwestie van genocide van Armeniƫrs tijdens de Eerste Wereldoorlog ligt nog steeds erg gevoelig in Turkije.
Op de openingszitting van Pamuks proces op 16 december verwees de rechter de zaak terug naar het ministerie van justitie, met het verzoek officieel toestemming te geven om de schrijver te vervolgen. Maar minister van justitie Cemil Cicek antwoordde vorige week dat hij op grond van het nieuwe wetboek van strafrecht geen zeggenschap heeft over een zaak die onder de rechter is. De rechtbank interpreteerde de reactie van de minister maandag als een weigering om toestemming te geven en zei de zaak te laten vallen omdat goedkeuring van de minister in de stukken ontbreekt.
Door afzijdig te blijven probeerde Cicek kennelijk zowel Europa als de Turkse nationalisten tevreden stellen. Het besluit van de rechtbank om Pamuk niet langer te vervolgen kan de nationalisten echter alsnog in het geweer brengen. Bij de opening van het proces bekogelden nationalisten Pamuks auto met eieren en maakten ze hem uit voor verrader.
Naar aanleiding van Europese kritiek op zijn repressieve wetten heeft Turkije zijn wetboek van strafrecht onlangs herschreven. Nationalistische aanklagers en rechters blijven de wetten echter restrictief interpreteren. Minister van buitenlandse zaken Abdullah Gul heeft eerder deze maand gezegd dat wetten die de vrijheid van meningsuiting beperken zouden moeten worden gewijzigd.
De Europese Unie drong er maandag bij Turkije op aan werk te maken van zo'n wetswijziging, omdat de huidige wetten nog teveel ruimte laten voor een restrictieve interpretatie. Dat de zaak tegen Pamuk is geseponeerd is 'goed nieuws voor de vrijheid van meningsuiting in Turkije', zei Olli Rehn, de EU-commissaris voor uitbreiding. Hij wees er echter op dat Pamuk niet de enige persoon is die om zijn mening wordt vervolgd. Verscheidene minder bekende journalisten, redacteuren, schrijvers en academici zijn geconfronteerd met soortgelijke aanklachten. Het is te hopen, zei Rehn, dat het besluit over Pamuk ook voor hen een positieve uitkomst oplevert.
(Bron)
Op de radio werd gemeld dat er van strafvervolging is afgezien omdat Pamuk zijn uitspraken deed voordat de wet omtrent uitspraken over de genocide veranderd was. Als dat klopt, kun je je afvragen waarom de EU zo opgelucht is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten