woensdag, februari 08, 2006

Driekwart gemeenten pakt huiselijk geweld aan

Driekwart van de Nederlandse gemeenten pakt huiselijk geweld aan. Dit blijkt woensdag uit een tussenmeting van de aanpak van huiselijk geweld van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In 2004 nam 57 procent van de gemeenten maatregelen tegen huiselijk geweld. Steden stimuleren bijvoorbeeld lokale projecten of steunpunten of stellen een contactpersoon in de gemeente aan.
Het belangrijkste knelpunt bij de aanpak van huiselijk geweld is volgens de VNG het tekort aan financiële middelen en ambtelijke capaciteit. De VNG is in 2003 gestart met het ondersteuningsprogramma Aanpak Huiselijk Geweld en ondersteunt zo gemeenten bij hun rol in de bestrijding van huiselijk geweld. Uit de tussenmeting blijkt dat gemeenten vooral ondersteuning willen bij beleidsontwikkeling. Ook willen gemeenten hulp in regionale samenwerking en signalering, registratie en doorverwijzing.
De VNG presenteerde woensdag een nieuw instrument, het zogenoemde diagnose-instrument Aanpak Huiselijk Geweld. Daarmee kunnen gemeenten op eenvoudige wijze bepalen hoe zij er voor staan op het gebied van beleid en maatregelen.
Aan de tussenmeting hebben 272 gemeenten meegewerkt. Dat is 58 procent van alle gemeenten. De enquête geeft volgens de VNG een goed beeld van de situatie in Nederland.
Uit de tussenmeting blijkt volgens de VNG dat veel gemeenten nog geen goed zicht hebben op de daadwerkelijke omvang van het probleem van huiselijk geweld. Schattingen komen neer op tussen de twee- en driehonderdduizend gevallen per jaar. De schattingen van gemeenten zijn aanzienlijk lager dan die van de Advies- en Onderzoeksgroep Beke, die op de politiecijfers is gebaseerd. Daar is de schatting een half miljoen gevallen per jaar. Het aantal geregistreerde gevallen neemt volgens de VNG jaarlijks sterk toe.
(Bron)

Geen opmerkingen: