zaterdag, februari 11, 2006

Protest op De Dam tegen spotprenten

AMSTERDAM - Een paar honderd demonstranten protesteren zaterdagmiddag op De Dam in Amsterdam tegen publicaties van spotprenten van de profeet Mohammed.
Mannen en vrouwen, jongeren en ouderen roepen in het Arabisch gebeden over Allah en Mohammed: "Allah is groot. Mohammed is zijn boodschapper." Een actievoerder liep met de Koran in zijn handen en maakte met twee vingers het vredesteken. Een ander heeft een bord bij zich met daarop de tekst 'Niet spotten met onze profeet Mohammed'.
Een aantal betogers zwaait met de Marokkaanse of Turkse vlag. Een jongeman die de Deense vlag bij zich had, moest die van de politie wegdoen. Tijdens de actie gingen de demonstranten korte tijd in gebed.
Ruim een uur na het begin van de demonstratie zorgden jongeren met een bivakmuts of capuchon op of sjaal over het hoofd ervoor dat het onrustiger werd. Jongeren in Hamas-trainingsjacks renden schreeuwend van de ene naar de andere klant van De Dam. Ook maakten enkelen een cameraman duidelijk dat ze niet wilden dat er werd gefilmd. De politie hield zich afzijdig. Oudere aanwezigen en buurtvaders richtten zich tot de boze jongeren.
Enkele tientallen jongeren negeerden de oproep van een imam om te stoppen met schreeuwen en springen om zo in gebed te kunnen gaan. "Heb meer respect voor uw broeder (de profeet Mohammed)", spoorde hij de jongeren aan. De oproep was echter tevergeefs. Enkele tientallen demonstranten renden een zijstraat in, waar de politie hen tegenhield.
Enkele andere jongeren keken toe bij de demonstratie. Yunul, van Turkse afkomst, sloeg zich met zijn handen voor zijn hoofd toen hij de demonstranten in het Arabisch hoorde roepen. "Zo moet het dus niet. Dit zou een stil protest worden. Er worden nu slogans geroepen, maar Nederlanders begrijpen niet waar het over gaat."
De oorspronkelijk uit Libiƫ afkomstige Esma kijkt eveneens vanaf een afstand toe, hoewel ze speciaal voor de demonstratie uit Hoofddorp naar Amsterdam kwam. "De spotprenten kunnen niet, de profeet is ons nog meer lief dan onszelf. Wij zouden ook nooit dergelijke prenten maken over de Bijbel of Thora. Maar ik wil wel dat het protest rustig verloopt."
De 10-jarige Anas (Marokko) is met zijn vader op De Dam. "Om voor onze profeet te demonstreren". Dit is niet goed, vindt Anas. "Wij hebben ook respect voor het geloof van een ander."
(Bron)

Geen opmerkingen: