vrijdag, oktober 27, 2006

Surinamers willen excuses van Balkenende

DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende moet zijn excuses aanbieden voor zijn uitspraken over de VOC-mentaliteit. Dat zei Glenn Codfried van de actiegroep Wi Sten (Surinaams voor onze stem) vrijdagmiddag tijdens een demonstratie bij het slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam. Een kleine tweehonderd mensen kwamen naar het protest uit woede en verontwaardiging over de woorden van de premier.
Even daarvoor liet Balkenende nog weten dat hij met zijn uitlatingen over de VOC-mentaliteit niet fouten uit het verleden had willen rechtpraten. Hij hoopte hiermee de demonstratie te voorkomen. De Surinamers zijn boos omdat Balkenende onlangs in de Tweede Kamer de VOC-mentaliteit tijdens de Gouden Eeuw roemde. Het ging hem om de handelsgeest en de moed om over de wereldzeeën te varen en niet om wat Balkenende noemde de "duistere periode van de slavernij".
De reactie van de premier ging er vrijdag vooralsnog niet in bij de Surinamers. "Balkenende moet zijn excuses aanbieden, zoals het hoort", zei Codfried in zijn toespraak. "De nazaten van de slaven moeten een stem hebben in dit land. Onze kinderen worden op school nog steeds aangeduid als buitenlandse kinderen. Die onzin moet ophouden!" Hij meent dat de premier en andere bestuurders wat historisch besef moet worden bijgebracht. "Wíj hebben niet gevraagd onze mensen weg te halen uit Afrika."
Humphrey Ryssel, een van de demonstranten, zei: "Natuurlijk moet er keihard gewerkt worden". "Maar nu is het de premier naar zijn hoofd gestegen, alsof de VOC-tijd niet besmet is met het bloed van zwarte mensen." Het feit dat niet de VOC maar de West-Indische Compagnie in Suriname opereerde, maakt voor hem geen verschil. "Het is van hetzelfde laken een pak. Het waren dezelfde schepen die onze voorouders uit Afrika hebben gehaald."
Tijdens de betoging werden emotionele toespraken gehouden en zongen de aanwezigen het Surinaamse volkslied. De betogers maakten veel lawaai. Ze schreeuwden, floten, joelden en sloegen op trommels. De demonstranten riepen massaal 'samen staan we sterk' en sommigen droegen Surinaamse vlaggen met zich mee. Na het protest bij het monument verplaatste de menigte zich richting het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) voor een lawaaidemonstratie.
(Bron)

Geen opmerkingen: