zondag, november 19, 2006

Minister mogelijk nog naar Kamer om tbs-ontsnappingen

DEN HAAG - VVD en PvdA sluiten niet uit dat minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie dinsdag, een dag voor de Tweede Kamerverkiezingen, nog naar de Tweede Kamer wordt geroepen om tekst en uitleg te geven over de twee recente tbs-ontsnappingen. Frans Weekers (VVD) en Aleid Wolfsen (PvdA) zeiden zondag het naadje van de kous te willen weten.
De Tweede Kamerleden willen dat de minister maandag in een brief opheldering verschaft. Ze willen met name weten hoe het kan dat iemand aan de aandacht van twee begeleiders weet te ontsnappen. Of Hirsch Ballin dinsdag daadwerkelijk naar de Kamer zal worden geroepen, hangt volgens Weekers en Wolfson af van zijn antwoorden.
Weekers: "Het is mij een raadsel dat de begeleiders niet in staat zijn om krachtig op te treden als iemand de benen neemt." Hij vindt dat begeleiders in staat moeten zijn om op te treden en daartoe ook moeten worden uitgerust, bijvoorbeeld met pepperspray of een wapenstok.
Daarbij komt dat de laatste, kortstondige ontsnapping van een gevaarlijke tbs'er de derde was binnen een maand tijd. "Gevaarlijke mensen horen binnen en niet buiten", aldus Wolfsen.
Weekers zei best te willen aannemen dat het aantal 'onttrekkingen aan toezicht' afneemt, maar hij vindt dat de overheid adequaat moet optreden "als we draagvlak willen houden voor het tbs-stelsel zoals we dat kennen".
(Bron)

Zijn er nog onbesmette ministers eigenlijk?

Geen opmerkingen: