woensdag, februari 07, 2007

Astronaute beschuldigd van poging tot moord

ORLANDO/LONDEN - Justitie in de Amerikaanse staat Florida heeft dinsdag de astronaute Lisa Nowak aangeklaagd wegens poging tot moord. De vrouw wilde een vrouw ombrengen van wie ze dacht dat ze een relatie had met de man van haar dromen.
Naast poging tot moord is de gedaagde ook poging tot ontvoering, mishandeling, poging tot diefstal en vernietiging van bewijsstukken ten laste gelegd. De reeks aanklachten heeft de 43-jarige Nowak te danken aan een poging om luchtmachtkapitein Colleen Shipman te overmeesteren, te ontvoeren en te doden.
Een rechter bepaalde dinsdag dat ze na het betalen van een borgsom van in totaal 25.500 dollar voorlopig weer naar huis mocht in afwachting van haar proces. Ze moet verplicht een elektronische enkelband dragen zodat ze makkelijk te traceren is.
Nowak werd maandag aangehouden in Orlando. Op het vliegveld van die stad poogde ze haar vermeende liefdesrivale te overmeesteren.
Het slachtoffer zou een verhouding hebben met marineofficier William Oefelein, een ruimteveerpiloot die in december voor het eerst met de Discovery naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) vloog. Ze kennen elkaar door trainingsvluchten.
De gedaagde wilde Shipman kennelijk ontvoeren. Ze reed de 1300 kilometer van haar woonplaats Houston naar Orlando in een stuk en was bewapend met een luchtdrukgeweer, een mes en pepperspray. Ze had zich vermomd met een pruik en een regenjas en droeg een luier om niet te worden belemmerd door een sanitaire stop.
Uiteindelijk bespoot Nowak in een parkeergarage van de luchthaven de angstige Shipman in haar auto met pepperspray. Shipman wist echter weg te rijden en de politie te waarschuwen.
Nowaks enige reis in de ruimte was in juli, ook een retourtje ISS. Justitie wilde niet dat ze op borgtocht vrijkwam. Poging tot moord of poging tot ontvoering zijn ernstige misdaden waarop in Florida maximaal levenslang staat. Bij het nationaal ruimtevaartagentschap NASA is er geen precedent bekend.
(Bron)

Astronauten kunnen toch net zo goed gek worden als andere mensen?

Geen opmerkingen: