donderdag, augustus 16, 2007

Defensie draait op voor onderhoud jacht Beatrix

AMSTERDAM - Het onderhoud aan het privézeiljacht van koningin Beatrix wordt al tientallen jaren betaald door het ministerie van Defensie. Vorig jaar kostte onderhoud aan De Groene Draeck 112 duizend euro.
Het departement maakte in het jaarverslag over vorig jaar voor het eerst bekend dat het deze kosten dekt, schrijven de kranten van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) donderdag.
Het Nederlandse volk gaf Beatrix de vijftien meter lange lemsteraak in 1957 toen zij 18 jaar werd. Een ministeriewoordvoerder zegt tegen de GPD niet te weten waarom het onderhoud uit de 'krappe' marinebegroting wordt betaald.
"Daar zijn nooit afspraken op papier over gemaakt. Het is alleen zo dat de boot al sinds 1957 wordt onderhouden op de Rijkswerf van de marine in Den Helder." Het jacht ligt in de haven van Muiden.
Een Friese scheepswerf schat de jaarlijkse onderhoudskosten van een schip als De Groene Draeck op niet meer dan 'een paar duizend euro'. Waaraan de 112 duizend euro zijn uitgegeven is onduidelijk.
De Tweede Kamer eiste in 2004 dat de bedragen die ministeries uitgeven voor het Koninklijk Huis duidelijker zijn terug te vinden in de jaarverslagen. Vorig jaar gaf Defensie 27,6 miljoen euro uit aan het Koninklijk Huis, vooral aan beveiliging door de marechaussee.
(Bron)

Duister. Mevrouw betaalt zelf de verzekeringen en de brandstof, meldde Radio 1. Dus dan vraag je je toch af waar die 112000 euro voor nodig is.

Geen opmerkingen: