donderdag, augustus 16, 2007

Prijzen in supermarkt omhoog door recycling

DEN HAAG - De prijzen van verpakte producten in supermarkten gaan in het nieuwe jaar met 1 procent omhoog. Dat is het gevolg van afspraken die minister Jacqueline Cramer van Milieu heeft gemaakt met het bedrijfsleven en gemeenten over de recycling van verpakkingen.
"We moeten de kosten die we maken, doorberekenen aan onze klanten", verdedigt adjunct-directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelen de prijsverhoging. "We rekenen erop dat de gemeenten hun afvalstoffenheffingen fors verlagen, zodat de burger daarmee wordt gecompenseerd".
Het ministerie van VROM maakte woensdag bekend dat er na twee jaar onderhandelingen een akkoord is bereikt over de recycling van verpakkingsmateriaal, zoals plastic flessen voor shampoo en wasmiddel.
Het akkoord geldt voor de periode 2008-2012 en moet ervoor zorgen dat het recyclingspercentage stijgt van 20 procent nu naar 42 procent aan het eind van de looptijd. Als dat lukt, betekent dat een besparing van ongeveer 210 kiloton CO2, vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van 100.000 huishoudens.
De ondernemers zijn blij met de afspraken. "Na twee jaar onderhandelen zijn we er eindelijk uit gekomen", aldus Roorda. "We zijn blij dat de administratieve rompslomp fors afneemt. Nu hebben onze leden te maken met drie heffingen, straks is dat er nog maar één."
Daar staat tegenover dat het bedrijfsleven 250 miljoen euro bijdraagt aan het inzamelen en recyclen van de verpakkingen. Deze kosten worden doorberekend naar de klant.
De rijksoverheid stort jaarlijks 115 miljoen euro in het nieuwe Afvalfonds. Gemeenten krijgen via dit fonds de kosten vergoed die ze maken voor het inzamelen van verpakkingen bij huishoudens.
Een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten verwacht dat de afvalstoffenheffing in veel gemeenten inderdaad zal dalen. "Maar de gevolgen van dit akkoord kunnen van gemeente tot gemeente verschillen. Uiteindelijk bepalen de gemeenteraden of en in welke mate de heffing omlaag gaat".
Gemeenten bepalen ook zelf hoe ze de gescheiden afvalverzameling in de praktijk gaan brengen. "Er lopen al enige tijd enkele pilots om te kijken wat de beste methode is", aldus de VNG-zegsman. "Gemeenten bepalen zelf waar ze voor kiezen."
(Bron)

En hoe wordt dat materiaal gerecycled? Komen er nu ook plasticbakken naast de glasbakken? Dat we zelf meer moeten doen èn meer moeten betalen?

Geen opmerkingen: