Oppervlak met ijs op de noordpool kleiner dan ooit
AMSTERDAM - Het ijsveld dat het noordpoolgebied bedekt is sinds het begin van de registratie in de jaren '70 nog nooit zo klein geweest als nu, is vrijdag gebleken uit satellietbeelden. En het jaarlijkse smeltseizoen duurt nog een maand.
Een onderzoekscentrum van de Amerikaanse universiteit van Colorado, dat de gegevens presenteerde, sprak van een historische dag.
Met name aan de Oost-Siberische zijde van het noordpoolgebied en ten noorden van Alaska heeft het met ijs bedekte oppervlak zich ongemeen ver teruggetrokken.
Tot nu toe was het ijsveld in september 2005 op zijn kleinst, met een oppervlakte van 5,32 miljoen vierkante kilometer. Vrijdag mat het instituut echter een oppervlak van 5,26 miljoen vierkante kilometer.
Door het smelten van het ijs warmt de regio in een versneld tempo op. Waar een oppervlak van ijs 80 procent van het zonlicht weerkaatst, absorbeert het oceaanoppervlak juist 90 procent van het zonlicht en zorgt zo voor een extra temperatuurstijging.
Wetenschappers van de universiteit van Colorado hebben naast klimaatverandering wolkenloze hemels boven het noordpoolgebied in juni en juli en extreem veel wind die warme lucht met zich meebracht als mogelijke oorzaken voor het ongewoon hoge smelttempo van dit jaar aangevoerd.
(Bron)
Nieuw woord: smelttempo.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten