maandag, augustus 13, 2007

Schapen uiterwaarden mogen wel naar het droge

DEVENTER - Tientallen schapen die in de uiterwaarden van de IJssel staan, konden dit weekeinde ondanks een vervoersverbod toch nog op het droge worden gebracht wegens dreigend hoogwater. Voor schapen en geiten is nog steeds een vervoersverbod van kracht, sinds begin deze maand in Groot-Brittanniƫ mond-en-klauwzeer werd vastgesteld.
In Nederland volgde daarom zaterdag 4 augustus een vervoersvervod voor vee. Boeren met schapen in de uiterwaarden hebben echter een beroep gedaan op de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) voor een ontheffing.
Voor het weekeinde werd duidelijk dat hevige regenval in Zwitserland en Zuid-Duitsland het waterpeil in Nederlandse rivieren tot en met maandag snel zou laten stijgen tot twaalf meter of zelfs meer.
LTO Noord adviseerde boeren daarom hun vee uit de uiterwaarden te halen. Voor runderen was dat geen probleem, omdat daarvoor, net als voor varkens, het vervoersverbod vrijdag al is versoepeld nadat 150 gecontroleerde bedrijven schoon waren gebleken.
Tot zondagmiddag hebben ongeveer tien boeren een ontheffing aangevraagd. De meesten van hen brachten hun schapen naar een droog plekje net achter een dijk.
Een boer die tien kilometer wilde rijden kreeg daarvoor geen ontheffing. Hem is aangeraden een nabijgelegen collega om land te vragen.
Begin augustus werd mond-en-klauwzeer vastgesteld op een boerderij in Groot-Brittanniƫ en vonden de laatste transporten van levend vee uit Engeland naar Nederland plaats.
Vier weken na deze transporten zou duidelijk moeten zijn of deze dieren het virus hebben of niet. Verburg kondigde een vervoersverbod af om herhaling van de MKZ-crisis in 2001 te voorkomen.
(Bron)

Geen opmerkingen: