zaterdag, oktober 13, 2007

Kamer steunt kabinetsaanpak dubbele nationaliteit

DEN HAAG - Het kabinetsplan om het aantal Nederlanders met een dubbele nationaliteit terug te dringen, kan rekenen op brede steun in de Tweede Kamer.
De rechtse oppositiepartijen vinden wel dat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) erg voorzichtig te werk gaat.
PVV-leider Geert Wilders spreekt van een "kabouterstap" in de goede richting, want het voorstel komt volgens hem niet in de buurt van wat een echte oplossing zou zijn.
De PVV vindt dat buitenlanders uitsluitend Nederlander kunnen worden als zij hun originele nationaliteit opgeven. Wilders wil dinsdag een spoeddebat over het kabinetsbesluit aanvragen.
VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra vindt de reikwijdte van het wetsvoorstel eveneens te summier. "Dit is natuurlijk heel erg beperkt. We laten een groot aantal groepen ongemoeid."
De drie coalitiefracties reageren uitermate postief op het voorstel van Hirsch Ballin. De PvdA'er Jeroen Dijsselbloem is zeer content: "De wet van Verdonk, waarmee dubbele nationaliteit aan banden werd gelegd, gaat helemaal in de vuilnisbak. Belangrijk is dat dit kabinet weer op een nuchtere manier kijkt naar dubbele nationaliteit. De dubbele nationaliteit wordt nu helemaal uit de sfeer van loyaliteit en integratie gehaald."
CDA-Kamerlid Mirjam Sterk spreekt van "een stevig pakket aan maatregelen dat de dubbele nationaliteit meer uitzondering dan regel maakt".
Jan de Wit (SP) betwijfelt die stelling. "Dit zal in de praktijk niet veel betekenen, te meer omdat de uitzonderingen om de tweede nationaliteit niet op te geven, overeind blijven."
Het wetsvoorstel kan wel rekenen op steun van de SP: "Wij vinden dat mensen die het Nederlanderschap aanvragen zo mogelijk hun andere nationaliteit moeten opgeven. Maar het hebben van twee nationaliteiten is voor ons geen principieel probleem."
De VVD en PVV vinden dat Nederland geen coulance moet hebben voor buitenlanders die door regelgeving in hun land van herkomst de nationaliteit niet kunnen opgeven.
"Dat is dan jammer voor hen", vindt de liberaal Zijlstra. "Wij moeten er eens anders tegenaan kijken en ophouden om problemen in de wetgeving van andere landen op te lossen. De Marokkanen lachen ons recht in het gezicht uit."
(Bron)

Laat ik eens net zo nuanceloos zijn: Zijlstra is gek.

3 opmerkingen:

Unknown zei

En wat boeit het nou eigenlijk, die dubbele nationaliteit, het is gewoon een non issue

Anoniem zei

Grappig: een vriendin van me heeft náást haar Nederlands identiteitsbewijs óók een Zwitsers paspoort: dáár hoor je de heren en dames politici dus nóóit over...

Hippo zei

Mevrouw Wilders, welke nationaliteit(en) heeft die? Als geboren Hongaarse?