zaterdag, oktober 13, 2007

Minima in problemen door collectieve zorgpremie

TILBURG - Door administratieve fouten is een collectieve zorgpremie uitgedraaid op een financiële nachtmerrie voor ruim negenhonderd Tilburgers met een minimuminkomen. Dat zei wethouder Gon Mevis (Werk en Inkomen) vrijdag.
De gemeente Tilburg en zorgverzekeraar CZ, samen verantwoordelijk voor de uitvoering, hebben besloten om alle incassorekeningen stop te zetten totdat duidelijk is voor welke inwoners zorgpremie is betaald.
Ongeveer 10 procent van de Tilburgse minima, voor wie de goedkope collectieve zorgpremie is bedoeld, zijn in de problemen gekomen doordat de administratie van gemeente en CZ niet op elkaar aansloten.
Als gevolg daarvan stuurde CZ in september van dit jaar naar een aantal inwoners een rekening over het jaar 2006. De bedragen variëerden van enkele tientjes tot meer dan 2000 euro.
Tegelijkertijd had de gemeente Tilburg al die tijd geld ingehouden op de uitkering om de zorgpremie te betalen.
Ook kwam het voor dat CZ declaraties voor medische behandelingen naar klanten terugstuurde omdat ze volgens de administratie geen zorgpremie hadden afgedragen, terwijl dat wel het geval was.
De gemeente Tilburg kreeg vorige week de eerste signalen binnen dat er iets niet in de haak was en nam daarop direct contact op met CZ. Mevis benadrukt dat iedereen van 2006 tot op heden wel verzekerd is geweest.
"We gaan nu eerst uitzoeken wie wat betaald heeft, wie nog een openstaande rekening heeft en wie niet. Dat onderzoek zal ongeveer twee weken duren."
Het college van B en W besluit dinsdag hoe de financiële chaos moet worden opgelost. Mevis: "Mensen mogen nooit de dupe worden van fouten in de uitvoering."
"We zullen zeker coulant zijn bij het invorderen van geld en ik sluit niet uit dat sommige schulden worden kwijtgescholden. Je kunt iemand na anderhalf jaar gewoon geen rekening meer sturen."
(Bron)

1 opmerking:

Unknown zei

Hebben die mensen dan niet eens een reserve? ook dom, hoor....