zaterdag, oktober 13, 2007

Kinderen willen zelf beslissen over orgaandonatie

HILVERSUM - Een ruime meerderheid van de kinderen tussen de 9 en 14 jaar, namelijk 67 procent, wil zelf beslissen wat er met hun organen gebeurt na hun dood. Ook geeft een meerderheid van de Nederlandse kinderen (60 procent) aan donor te willen worden.
Dit blijkt uit een representatief onderzoek van het NOS Jeugdjournaal onder 2629 kinderen, dat vrijdagavond is gepresenteerd.
Aanleiding voor het onderzoek is een stelling van Marion Siebelink, promovenda gezondheidspsychologie, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Zij is voor het idee dat kinderen op jonge leeftijd zelf kunnen beslissen of ze bij overlijden orgaandonor willen zijn. Op dit moment mogen kinderen dat vanaf hun zestiende jaar zelf beslissen.
In het onderzoek is ook gevraagd waarom kinderen geen donor willen zijn. Van de 40 procent die dat niet wil, geeft de helft als reden: "Het idee dat ik niet heel blijf na mijn dood, vind ik niet fijn".
Eén op de vijf kinderen die niet van plan is organen te doneren, vindt het een eng idee dat hun organen uit hun lichaam worden gehaald. Ook is in het onderzoek gevraagd naar de bekendheid van orgaandonatie.
Van de kinderen geeft 93 procent aan bekend te zijn met orgaandonatie. Toch geeft de helft van alle kinderen aan er een keer les over te willen krijgen op school.
(Bron)

Geen opmerkingen: