donderdag, november 22, 2007

Mishandeld kind krijgt vaak psychische stoornis

Kinderen die mishandeld zijn, lopen grote kans om als volwassene een stemmings- of angststoornis te krijgen. Ook is het risico op verslaving bij hen groter. Meisjes zijn vaker slachtoffer dan jongens.
Dat laat het Trimbos Instituut weten naar aanleiding van recent onderzoek. Het maakt geen verschil of kinderen psychisch, seksueel of lichamelijk mishandeld of verwaarloosd zijn: de nare ervaringen maken de kans op een psychische stoornis even groot. Vaak komen de problemen pas in de volwassenheid naar boven.
Uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam blijkt dat een derde van de scholieren tussen de 12 en 16 te maken heeft gehad met een vorm van kindermishandeling of verwaarlozing. Bijna 20 procent gaf aan er in het afgelopen jaar last van te hebben gehad. De onderzochte groep bestond uit 1800 leerlingen.
De lichamelijke mishandeling vond vaker plaats door de vader, seksueel misbruik gebeurde vaker door iemand buiten het gezin. Bij emotionele verwaarlozing en psychische mishandeling noemden mannen vaker hun vader en vrouwen hun moeder als dader. In een kwart van de gevallen betreft het een broer of zus.
(Bron)

Geen opmerkingen: