zaterdag, december 22, 2007

Grote kans inslag asteroïde op Mars

LOS ANGELES - Een asteroïde koerst af op de planeet Mars en heeft een "ongewoon grote" kans om de buurplaneet van de aarde in januari te raken. Dat hebben enthousiaste Amerikaanse astronomen bekendgemaakt.
Wetenschappers van NASA, die duizenden objecten in de buurt van de aarde in de gaten houden, stellen dat de kans 1 op 75 is dat de Rode Planeet op 30 januari wordt getroffen.
"We zijn gewend om te gaan met kansen als een op 1 miljoen", aldus astronoom Steve Chesley in dagblad Los Angeles Times van vrijdag. "Van iets met een kans van een op honderd gaan wij rechtop in onze stoel zitten."
Het is wetenschappers nog nooit gelukt om de inslag van een asteroïde te bekijken. Het gevolg van de eventuele inslag - een grote stofwolk - is mogelijk met telescopen vanaf de aarde te zien.
De asteroïde, 2007 WD5 genoemd, heeft een doorsnede van zo'n 48 meter. Dat is ongeveer net zo groot als de ruimterots die in 1908 neerkwam in Siberië. Door de klap sneuvelden verspreid over een groot gebied tientallen miljoenen bomen.
(Bron)

Spannend!

Geen opmerkingen: