zaterdag, december 22, 2007

Japan stopt jacht op bultruggen

TOKIO - De Japanse regering heeft haar plannen om bultruggen te doden laten vallen na aanhoudende protesten onder aanvoering van Australiƫ. Dat liet de Japanse publieke omroep NHK vrijdag weten.
"Japan heeft besloten bultruggen van de lijst met walvissen te schrappen wegens bezorgdheid over de negatieve invloed op de verhoudingen met Australiƫ", zo meldde NHK op basis van niet nader genoemde functionarissen.
Een regeringswoordvoerder bevestigde het besluit na de tv-uitzending. Hij ontkende echter dat het besluit genomen was onder druk van Australiƫ. Het zou gemaakt zijn op basis van overleg binnen de Internationale Walvis Commissie (IWC).
Japan stuurde vorige maand zijn vloot naar Antarctica op de grootste walvisexpeditie in de geschiedenis van het Aziatische land. Doel was meer dan duizend walvissen te harpoeneren, waaronder voor het eerst sinds de jaren zestig ook vijftig bultruggen. Deze expeditie duurt voort.
Milieuorganisatie Greenpeace verwelkomde het besluit, maar blijft druk uitoefenen op Japan om de gehele walvisvangst af te schaffen. Het Greenpeace-schip Esperanza vaart momenteel naar de Zuidelijke Oceaan om actie te voeren tegen de walvisvangst, aldus een woordvoerster van de organisatie.
Volgens Japan is de jacht nodig voor de wetenschap. De Europese Commissie liet onlangs weten dat argument onzin te vinden. Volgens Brussel zijn geschikte gegevens ook te verkrijgen zonder de dieren te doden.
Ook zegt Japan dat walvisvlees deel uitmaakt van de culinaire cultuur, maar volgens Greenpeace zitten weinig mensen te wachten op het vlees.
(Bron)

Wordt er eigenlijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar Japanners?

Geen opmerkingen: