donderdag, juli 31, 2008

Vieze onderbroek funest in zwembad

DRIEBERGEN/DELFT - Zwembaden in Nederland zijn verdeeld als het gaat om de aanpak van hygiëne. "Ieder bad heeft een ander reglement, ze bepalen zelf wat ze toestaan als het gaat om zwemkleding", aldus voorzitter Ronald ten Hoeven van het Nationaal Platform Zwembaden.
Ten Hoeven reageert daarmee op nieuws over zwembaden die het dragen van onderbroeken onder zwemkledij verbieden.
Op diverse plaatsen in het land verweren zwembaden zich tegen de trend onder jongeren, die ook tijdens hun badgang willen laten zien dat ze beschikken over een hippe Björn Borg-onderbroek.
"Zwembaden hebben groot gelijk dat ze proberen om hier een stokje voor te steken", vindt Maarten Keuten, een onderzoeker van de TU Delft die bezig is met een groot onderzoek naar het zwembad van de toekomst.
"Voor de hygiëne in zwembaden is het funest als mensen erin stappen met een onderbroek die ze al de hele dag hebben gedragen."
Keuten publiceert na de zomer aanbevelingen voor hygiëne in zwembaden, op basis van een deelonderzoek, waaraan 31 personen meededen. "We hebben in een afgesloten doucheruimte allerlei tests gedaan om te bekijken hoeveel vuiligheid mensen meenemen naar het zwembad", aldus Keuten.
"We vingen het afvoerwater op en hebben dat geanalyseerd. Gebleken is dat de verschillen enorm zijn. De meest vieze bezoeker bracht twintig keer meer vuiligheid met zich mee dan de meest schone."
Volgens Keuten is er een aantal mogelijkheden om de hygiëne in zwembaden te verbeteren. Wie doucht voor het betreden van het bad, brengt gemiddeld 50 tot 60 procent minder vuiligheid met zich mee.
"Douchen helpt, maar je kunt ook denken aan verplichte badmutsen of verplicht naakt douchen voordat mensen hun zwemkleding aantrekken en een duik nemen", zegt Keuten.
De Partij voor de Vrijheid stelde al Kamervragen over het weren van de hippe onderbroeken. De partij vindt het vreemd dat de zwembroek niet door de beugel kan, terwijl de burkini, die het lichaam van moslima's vrijwel volledig bedekt, wel is toegestaan.
Volgens Keuten loopt die vergelijking mank. "De burkini is dun en bedoeld als badkleding. Boxershorts en onderbroeken zijn veel slechter voor de hygiëne in zwembaden."
(Bron)

Vroeger trok je je zwemgoed al thuis aan, voor je zwetend naar het zwembad fietste. Wie zegt dat al die zwemkleding fris gewassen is?
Ik voorzie wasstraten waar je als zwembadbezoeker verplicht door moet voor je in het water kunt plenzen.
En de Partij Van de Vrezers ziet weer een kansje.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik vind dat zwemmen over het algemeen en zwemmen in het water in het bijzonder verboden moet worden, het bewijs is er nu, het is slecht voor het milieu