maandag, september 01, 2008

Valse herinneringen kunnen helpen tegen overgewicht

MAASTRICHT - Het is mogelijk mensen een valse herinnering aan te praten die op lange termijn effecten heeft op hun gedrag. Wie bijvoorbeeld is aangepraat dat hij als kind ziek is geworden van eiersalade, slaat tot vier maanden later nog een broodje met dat voedsel af.
Valse herinneringen helpen op die manier mogelijk in de strijd tegen obesitas (overgewicht). Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en collega's hebben daarover geschreven in een artikel in het Amerikaanse tijdschrift Psychological Science.
Elke Geraerts, onderzoekster in Maastricht en eerste auteur van het artikel, en haar collega's ontdekten dat mensen met behulp van eenvoudige suggesties het idee kon worden aangepraat dat ze eens als kind na het eten van eiersalade ziek zijn geworden.
Direct daarna en vier maanden later bleken ze liever geen eiersalade te eten. Ook was hun waardering daarvan duidelijk lager dan die voor andere salades.
Onderzoekers hebben eerder aangetoond dat valse herinneringen invloed op gedachten kunnen hebben. Volgens Geraerts is nu voor het eerst aangetoond dat zulke herinneringen ook het gedrag kunnen beïnvloeden.
"Met een obesitasepidemie die wereldwijd de pan uitrijst, kan dat een instrument zijn om mensen structureel van bepaalde voedingsmiddelen te 'vervreemden"', zegt zij.
De bevindingen zijn volgens de onderzoekers ook een aanwijzing dat herinneringen aan het verleden een sterker effect op gedrag dan op gedachten hebben, in ieder geval op korte termijn.
(Bron)

Ziek worden van eiersalade is wel iets geloofwaardiger dan ziek worden van chocola, chips, koekjes, frisdrank...

Geen opmerkingen: