zaterdag, september 06, 2008

Veteranen bijeen tijdens Indië-herdenking

ROERMOND - Ruim 18.000 veteranen woonden zaterdagmiddag de 21e herdenking van de gevallenen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea in het Roermondse kasteelpark Hattem bij.
Zij herdachten onder meer dat Nederland zich 45 jaar geleden noodgedwongen terugtrok uit Nieuw-Guinea. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie zaterdag gezegd.
Hoeveel Nederlandse soldaten in Indië en Nieuw-Guinea gesneuveld zijn, is niet duidelijk. Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries noemde zaterdag in zijn toespraak een aantal van 6229 militairen aan Nederlandse zijde die destijds het leven lieten.
Aan Indonesische zijde kwam een veelvoud daarvan om het leven: naar schatting 150.000 mensen.
De Vries benadrukte in zijn toespraak de verschillen en overeenkomsten tussen militairen van toen en militairen van nu. "We moeten ons verdiepen in wat militairen ver weg meemaken. Laten we er voor waken om niet weer te oordelen zonder te weten. Vertel ons zelf uw verhaal. En wij zullen luisteren. Om te horen dat we veteranen hebben om waarlijk trots op te zijn."
"Veteranen uit uw periode, en veteranen van vandaag de dag. Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea gaan hand in hand met Afghanistan en Tsjaad."
(Bron)

Beetje vreemde vergelijking, koloniale oorlogen en de huidige oorlogen.

Geen opmerkingen: