maandag, november 24, 2008

Drie op vijf verwachten orgaan zonder registratie

AMSTERDAM - Bijna zestig procent van de Nederlanders denkt dat ze toch een donororgaan mogen ontvangen als ze niet geregistreerd staan als donor. Dat blijkt volgens het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ)-Donorvoorlichting uit onderzoek.
Wie niet geregistreerd staat als donor, komt ook niet in aanmerking voor een donororgaan.
Het onderzoek wijst volgens NIGZ-Donorvoorlichting uit dat meer dan de helft van de Nederlanders in de leeftijd van 20 tot 50 jaar vindt dat zij te weinig weten om een donorkeuze te kunnen maken. Degenen die geen keus hebben gemaakt of 'nee' tegen het donorschap hebben gezegd, geven zichzelf als rapportcijfer gemiddeld een 5,4 voor hun kennis over orgaan- en weefseldonatie, meldt het instituut.
Nederland telt zeven miljoen volwassenen die geen keus voor orgaandonatie kenbaar hebben gemaakt. Anderhalf miljoen mensen hebben 'nee' laten registreren in het Donorregister. Acht procent van de mensen zoekt actief naar informatie over het donorschap, terwijl de meesten het volgens programmacoördinator Bert Elbertse van NIGZ-Donorvoorlichting belangrijk vinden zelf hun donorkeuze te maken.
Het instituut heeft een speciale krant laten maken met informatie over orgaan- en weefseldonatie, die donderdag bij zes miljoen huishoudens op de mat valt. "We hopen dat de informatiekrant helpt bij het maken van een positieve donorkeuze", zegt Elbertse.
(Bron)

Ik blijf erbij: als ik technisch gesproken dood ben, mogen ze alles oogsten waar ze nog wat aan hebben. Want ik heb er dan niks meer aan, en als het een ander kan helpen, prima.

Geen opmerkingen: