'Oorzaak financiële crisis blijft onduidelijk'
DEN HAAG - D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold is niet tevreden over de uitleg van bankiers over de financiële crisis.
"Ik ben niet echt bevredigd. Ik weet nog steeds niet waar de oorzaak van de crisis ligt", aldus Pechtold tijdens de hoorzitting over de crisis in de Tweede Kamer.
Bestuursvoorzitters van alle Nederlandse banken werden in de Den Haag aan de tand gevoeld door de politieke partijen.
"Ik zoek geen schuldige, maar wel het lek", stelde de D66-leider. "Het zit blijkbaar niet bij de banken, toezichthouders of bij de overheid. Maar ik vind het moeilijk aan te nemen dat het om een collectieve gekte gaat."
SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang bleef met een "ongemakkelijk gevoel" zitten na de tekst en uitleg van de bankiers.
"Als je de bankiers beluistert, hebben ze zelf geen fouten gemaakt. Ze komen nu met waarschuwende woorden, maar dat hadden ze moeten doen voordat de kredietcrisis uitbrak. Ze hebben hun maatschappelijke taak veronachtzaamd, dat is duidelijk. Maar daar heb ik ze niet over gehoord."
Irrgang vindt dat de macht van de aandeelhouders ingeperkt moet worden. "Het terugdringen daarvan maakt banken stabieler."
Voor PvdA-Kamerlid Paul Tang is duidelijk geworden dat bankieren zich slecht verhoudt tot het Angelsaksische aandeelhoudersmodel.
"Dat is flink onder vuur komen te liggen. Dat bankieren een nutsfunctie heeft, is een belangrijke les. We moeten die functie duidelijker in beeld brengen en zaken niet meer alleen overlaten aan commerciële partijen."
Bij bedrijven met een Angelsaksische bestuursmodel staan de aandeelhouders centraal. Het zogenoemde Rijnlandse model heeft meer oog voor de andere belanghebbenden, zoals de klanten en het personeel.
Pechtold vraagt zich af of het Rijnlandse model wel een keuze is. "Het Angelsaksische model is bepalend. We kunnen geen schotten tussen landen zetten. Er is geen bank die niet internationaal opereert."
(Bron)
Economie is geen exacte wetenschap.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten