zaterdag, november 29, 2008

Kay van de Linde verlaat Rita V.

DEN HAAG - De pr-adviseur van Rita V. en Trots op Nederland, Kay van de Linde, stapt op. Dat heeft hij zaterdag zelf bekendgemaakt. Hij heeft het besluit in overleg met V. genomen.
Aanleiding is de ophef die is ontstaan over zijn uitlatingen op een gastcollege van de Universiteit van Amsterdam. In dat betoog stelde hij dat mensen in Nederland zo toe zijn aan iets anders dan het huidige politieke stelsel dat Rita V.k al vlak na haar vertrek bij de VVD al in een peiling op 8 zetels stond.
"Een persoon, geen partij, geen inhoud, geen echte standpunten, helemaal niets. En Nederland zegt: daar ben ik bereid om mijn stem aan te geven", zei spindocter Van de Linde. "Het is tot nu toe gebakken lucht", zei hij verder over de beweging van V., in het college waar GeenStijl als eerste over publiceerde.
In het college stelde hij verder te hopen de beweging later net zo "dictatoriaal" te kunnen organiseren als Geert W. zijn partij leidt. Maar hij zou nooit voor W. willen werken omdat die "abject" is.
Volgens Van de Linde zijn de uitspraken "volledig uit hun verband gerukt", maar is daardoor wel de indruk ontstaan dat hij V. en Trots op Nederland is afgevallen.
V. verklaarde vrijdag dat de fragmenten op GeenStijl niet anders dan als ongeloofwaardig knip- en plakwerk beschouwd konden worden.
"Niemand binnen de beweging gelooft dat iemand die bij ons werkt dergelijke uitlatingen gedaan zou hebben", verklaarde ze vrijdag. Waarop GeenStijl het hele college integraal op het internet dumpte en ook andere media het overnamen.
De commotie die daardoor is ontstaan is schadelijk voor Rita V. en haar beweging, stelt Van de Linde, en daarom stapt hij op. In de verklaring biedt hij zijn excuses aan aan de partijleidster en de medewerkers en vrijwilligers van de partij.
Van de Linde leerde het vak van spindoctor in de Verenigde Staten. Na zijn middelbare school trok hij naar de VS waar Van der Linde in het campagneteam van de New Yorkse oud-burgemeester Rudolph Giuliani werd opgenomen.
Achttien jaar hield de zoon van het voormalige TROS-gezicht Wibo van de Linde het vol in de VS. Hij keert terug naar het vaderland in 2001 en kan eigenlijk meteen aan de slag als campagneleider bij Leefbaar Nederland.
Aanvankelijk klikt het goed met lijsttrekker Pim Fortuyn, maar in de loop van de campagne ontstaan over en weer irritaties. Als Fortuyn besluit zijn eigen Lijst Pim Fortuyn te beginnen, gaat van der Linde niet mee.
Van der Linde verdwijnt uit het beeld, maar duikt in 2006 weer op als hij campagneleider wordt van Rita V. in haar strijd met Mark Rutte om het leiderschap van de VVD. V. verliest. Van der Linde trekt het zich persoonlijk aan. Hij steekt daarna zijn energie in zijn eigen adviesbureau.
Toch komt Van der Linde weer in de spotlights, deze keer als campagneleider van V.s eigen politieke partij Trots op Nederland (TON). Niet iedereen is daar blij mee.
Harry Mens, een van de hoofdsponsors van V.'s beweging Trots op Nederland, noemt Van der Linde 'een onbenul' die verkeerde adviezen aan V. geeft.
(Bron)

Geen opmerkingen: