woensdag, november 26, 2008

Meeste verpleeghuizen te warm

AMSTERDAM - In ruim zestig procent van de verpleeg- en verzorgingshuizen staat de verwarming zo hoog dat bewoners er last van hebben. Hetzelfde probleem speelt in scholen. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van SenterNovem, het agentschap van het ministerie van Economische Zaken SenterNovem.
Aan het onderzoek namen ongeveer duizend bedrijven en instellingen in onder meer het onderwijs, winkels, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen deel. Het onderzoek richt zich op het energieverbruik van utiliteitsgebouwen, maar gaat ook in op het binnenklimaat in deze panden.
Van de deelnemers geeft zowel in het onderwijs als in de verpleeg- en verzorgingshuizen 61 procent aan dat in grote of behoorlijke mate een te hoge temperatuur voorkomt in het gebouw. De temperatuur in zorginstellingen mag de 25,5 graden Celsius niet overstijgen.
Het onderzoek wijst uit dat veertig procent van de verpleeg- en verzorgingshuizen en 36 procent van de onderwijsinstellingen in grote of behoorlijke mate kampt met droge lucht.
Stof is in het onderwijs bij 36 procent en in winkels bij 19 procent een probleem. Een gebrekkige of geen zonwering, het ontbreken van airconditioning in het gebouw, de ouderdom van het gebouw, de hoge of lage buitentemperatuur, een plat dak en te veel mensen in het gebouw zijn meestal de oorzaak. Ook het ventilatiesysteem zorgt geregeld voor de problemen.
(Bron)

Mijn middelbare school was een drama op klimaatgebied. We zaten in barakken, die in de zomer smoorheet werden. In de winter trok de koude lucht onder de vloer door en stonden de kacheltjes op z'n hoogst: wie ernaast zat had koude voeten en bloedhete benen. Degenen die verderop in de klas zaten, hadden koude voeten, de rest was wel redelijk lauwwarm, en iedereen had het benauwd van de muffe lucht. Helemaal feest was het als het regende: al die natte jassen aan het dampen in de gang :-(

Geen opmerkingen: