Lichamelijke effecten van koffie onderzocht
VERMONT - Heb je als fervent koffiedrinker wel eens geprobeerd om een dag geen cafeïne te gebruiken? Waarschijnlijk kreeg je last van vermoeidheid en een kloppende hoofdpijn. Maar waarom? Wetenschappers vonden het antwoord in de hersenen.
Proefpersonen die dagelijks koffie dronken, kregen óf een capsule met cafeïne, óf een placebopil. Vervolgens werd hun hersenactiviteit gemeten met een electroencephalogram (EEG), de bloedtoevoer werd gemeten en de proefpersonen moesten vragen beantwoorden over hoe ze zich voelden.
Wanneer mensen geen cafeïne kregen, werd de bloedtoevoer naar de hersenen sterker. Dit kan volgens de onderzoekers de scherpe hoofdpijn verklaren.
Het EEG liet meer thetagolven zien, het soort golven dat voornamelijk gezien wordt bij (dag)dromen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de respondenten aangaven zich moe, sloom en suf te voelen.
Ook zagen de onderzoekers van de University of Vermont en Johns Hopkins School dat er geen verschil in prestatie te zien was bij mensen die lange tijd cafeïne gebruikten en de proefpersonen die tijdenlang een placebo kregen.
Cafeïne helpt ons dus helemaal niet om beter te presteren, menen de onderzoekers.
(Bron)
Als je maar verslaafd genoeg bent, wèl. Ex deed vroeger twee dagen met een pak koffie (20 mokken per dag). Als we bezoek kregen, smeekten mensen om half koffie, half water.
Ooit waren wij op bezoek bij vrienden, en ex kreeg uiteraard (flink sterke) koffie. Na een tijdje nog maar een bak, en nog maar een. Hij werd bleek, ging zweten, werd misselijk, kreeg hoofdpijn: nog maar wat koffie. Hij zakte echt compleet weg en we gingen weer naar huis, ik sleepte 'm half mee omdat ie over straat zwabberde alsof ie dronken was. Eenmaal thuis dook ie inmiddels groen z'n bed in, hondsberoerd. Ik maakte nog maar een bakkie koffie voor 'm en hij knapte ineens wonderbaarlijk op.
Later bleek dat de vrienden per ongeluk decafé hadden gekocht...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten