vrijdag, mei 08, 2009

Pesten kan kinderen psychotisch maken

BAARN - Mensen die als kind gepest zijn, hebben twee keer meer kans op een psychose dan kinderen die nooit zijn gepest. Dat blijkt uit Brits onderzoek.
Volgens de wetenschappers van de University of Warwick in Coventry kan pesten, vooral als het langdurig gebeurt, serieuze consequenties hebben op latere leeftijd.
Eerdere studies toonden al aan dat traumatische gebeurtenissen in de jeugd gelinkt zijn aan de ontwikkeling van psychoses als volwassene.
En mensen die psychotische symptomen in de jeugd hebben, zijn geneigd tot het ontwikkelen van schizofrenie als ze volwassen zijn.
De onderzoekers wilden uitzoeken of dit bij pesten ook zo is. Voor het onderzoek bestudeerden ze 6437 12-jarigen, die vanaf hun zevende jarenlang lichamelijk en geestelijk gepest werden.
Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat pestslachtoffers twee keer zoveel kans hebben op hallucinaties en andere psychotische symptomen.
Hoe langer en erger de slachtoffers gepest werden, hoe groter de kans bleek op een psychiatrische ziekte.
Het onderzoek is gepubliceerd in de Archives of General Psychiatry.
(Bron)

Of er is iets in die kinderen dat het pesten uitlokt en dat later- ongetwijfeld nog verergerd door het pesten - tot ziekte kan leiden.

Geen opmerkingen: