'Bombardement van meteorieten maakte aarde bewoonbaar'
AMSTERDAM - Miljoenen inslagen van meteorieten hebben de aarde waarschijnlijk bewoonbaar gemaakt voor levende organismen. Dat beweren Britse onderzoekers in een nieuwe studie.
De onderzoekers van het Imperial College in Londen analyseerden de overblijfselen van 15 meteorietresten, die op verschillende plaatsen op aarde zijn gevonden.
Ze bakten de overblijfselen van de meteorieten op hoge temperaturen om vast te stellen welke stoffen er zijn vrijgekomen op het moment dat de ruimtestenen de dampkring binnendrongen.
Uit het onderzoek blijkt dat een meteoriet bij een inslag op aarde ongeveer 12 procent van zijn massa verliest in de vorm van waterdamp. Verder wordt ongeveer 6 procent van een ruimtesteen omgezet in koolstofdioxide.
Een individuele meteorietinslag heeft uiteraard geen effect op het klimaat op aarde. Maar wetenschappers vermoeden al langer dat de aarde ongeveer 4 miljard jaar geleden werd getroffen door een hevige meteorietenregen die bekend staat als het Late Heavy Bombardement. In die periode van 20 miljoen jaar daalden er vermoedelijk enkele miljoenen ruimtestenen neer op aarde.
Volgens de berekeningen van de Britse onderzoekers is er door de meteorietenregen ongeveer 10 miljard ton koolstofdioxide en 10 miljard ton waterdamp in de atmosfeer terecht gekomen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Geochimica et Cosmochima Acta.
Hoofdonderzoeker Mark Shepton denkt met zijn studie te kunnen verklaren waarom de aarde zo’n gunstig klimaat heeft voor levende organismen. “Wetenschappers vragen zich al heel lang af waarom de aarde zo rijk is aan water in vergelijking met andere planeten in ons zonnestelsel”, zegt hij in het Amerikaanse tijdschrift Scientific American.
“Het Late Heavy Bombardement is mogelijk de verklaring. Dit kan wel eens het moment zijn geweest waarop de ingrediĆ«nten voor leven werden toegevoegd aan de atmosfeer van de aarde.”
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten