donderdag, september 03, 2009

Justitie tapt ruim 26.000 telefoonnummers af

DEN HAAG - Justitie heeft vorig jaar 26.425 telefoonnummers afgeluisterd. In 90 procent van de gevallen werd een mobiele telefoon afgetapt; bij de overige 10 procent ging het om gesprekken die via een vaste telefoonaansluiting werden gevoerd.
Gemiddeld liepen er dagelijks 1946 taps.
Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. In de statistieken zijn niet de taps van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten opgenomen, omdat die aantallen als staatsgeheim zijn bestempeld.
Een speciale unit van het Korps landelijke politiediensten tapt de telefoons af voor alle politiekorpsen, de bijzondere opsporingsdiensten en de marechaussee.
Een tapbevel geldt voor maximaal vier weken, maar kan steeds met vier weken worden verlengd. Volgens de minister is uit meerdere onderzoeken gebleken dat de tap een effectief opsporingsmiddel is.
Een tap kan informatie opleveren over verdachten en relaties tussen verdachten onderling en met derden.
Diverse fracties in de Tweede Kamer wilden weten waarom het aantal telefoontaps in Nederland afwijkt van de getallen in andere landen, vooral in de Verenigde Staten (2208) en het Verenigd Koninkrijk (1881).
In Duitsland kwam de teller in 2007 uit op 44.000 taps, in Belgiƫ op 3603 en in Frankrijk 26.000 (vorig jaar). Volgens Hirsch Ballin valt er echter geen conclusie te trekken uit de vergelijking van cijfers, omdat de rechtstelsels te zeer van elkaar verschillen.
Ook zegt het niets over de eventuele aantasting van de privacy, stelt de bewindsman. Zo zetten de Amerikaanse autoriteiten volgens hem vaker andere opsporingsmethoden in dan in Nederland gebeurt.
Het Wetboek van Strafvordering kent volgens Hirsch Ballin ook genoeg waarborgen om te voorkomen dat er wildgroei kan ontstaan in het inzetten van telefoontaps.
(Bron)

Geen opmerkingen: