donderdag, september 03, 2009

Wietplantage blijkt proefveld universiteit

LELYSTAD - De hennepplantage die woensdag in Lelystad werd ontdekt, blijkt een proefveld van de Wageningen Universiteit.
Dat heeft directeur Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, Ton van Scheppingen, donderdag gezegd.
De politie ontdekte de wietplantage na een anonieme tip. Er moest een helikopter aan te pas komen om het veld met hennep in een maisveld op te sporen.
Het ging om een veld met circa 47.000 hennepplanten die volgens de politie een straatwaarde van 4,4 miljoen euro zou vertegenwoordigden.
De politie was al begonnen met het ruimen van de planten toen Wageningen Universiteit de benodigde vergunningen toonde. Het rooien van het proefveld is inmiddels gestaakt.
De hennepplantage blijkt een straatwaarde van 0 euro te hebben. Volgens Simon Vink van Wageningen Universiteit zit in de hennepplanten namelijk bijna geen actieve stof.
''Het gaat om planten die zijn aangepast. De vezel van de plant is heel sterk en kan worden gebruikt voor kleding en touw. De hennep is dus bijna niets waard.''
Het onderzoeksinstituut betreurt het dat de introductie van de vezel nu is verstoord. ''Een jarenlang onderzoek is nu beschadigd.''
De mais die om het veld heen stond, was bedoeld om het stuifmeel van de hennepplant op te vangen.
Wageningen Universiteit gaat met de politie Flevoland in gesprek over een schadevergoeding.
Een woordvoerder van de politie liet weten dat er strenge procedures zijn, die moeten worden gevolgd voordat er tot ruimen kan worden overgegaan.
Er wordt nu eerst onderzocht of de vergunningen van Wageningen Universiteit in orde zijn.
(Bron)

Misschien was het slim geweest de politie op de hoogte te stellen. (Je zou bijna zeggen: als ze van tevoren op de hoogte zijn, doen ze tenminste niet zoveel - maar dat is flauw.)

Geen opmerkingen: