donderdag, september 03, 2009

Slimme kikker legt kikkerdril in nest

AMSTERDAM - In India zijn kikkers aangetroffen die nesten maken om hun kikkerdril te beschermen. Volgens Indiase wetenschappers gaat het om een zeer zeldzaam soort.
De kikker maakt pas het nest nadat die het kikkerdril heeft geproduceerd. Op deze manier probeert de kikker zijn eitjes te beschermen tegen hitte en roofdieren.
“Deze extreem zeldzame kikker is de enige soort die gevonden is in Asia”, zei hoogleraar S.D. Biju, van de universiteit van Delhi, woensdag tegen de BCC.
De ontdekking werd gedaan in het regenwoud in de bergketen Ghats in zuidelijke Indiase staten van Kerala en Karnataka, waar al twintig jaar intensief onderzoek wordt gedaan.
De zeldzame kikkers worden maximaal 12 centimeter groot. Ze produceren een kleverige substantie om het kikkerdril mee te omsluiten en te beveiligen.
Onderzoeker Biju benadrukt dat dergelijke kikkers ook in Amerika en Afrika zijn gevonden. Het verschil is dat deze kikkers hun nest maken tijdens het leggen van het kikkerdril. Zowel mannelijke als vrouwelijke kikkers werken hieraan mee.
Volgens Dr. Biju wordt de kikkersoort die in India is gevonden, bedreigd door de opkomst van met name koffieplantages. Waardoor de leefomgeving van de kikker wordt verstoord. Het is volgens de onderzoeker daarom extra bijzonder dat deze kikker hier toch nog is aangetroffen.
(Bron)

Geen opmerkingen: