woensdag, september 02, 2009

Mijn goede daad ook weer verricht vandaag, of niet? Ik heb dubbele ramen, letterlijk. Het huiskamerraam bestaat uit vier delen: links-binnen, links-buiten, rechts-binnen, rechts-buiten. Zo kun je theoretisch ventileren terwijl je de ramen op slot houdt (links-buiten en rechts-binnen open, bijvoorbeeld), de praktijk is wat weerbarstiger.
Hoe dan ook: overdag staat 1 raam open, het ' bijbehorende' raam is voor de ramen aan de andere kant geschoven. Zodra het kouder wordt (als in: winter), zijn ze beiden (vrijwel) dicht, om de warmte beter binnen te houden.
Maar tussen binnen- en buitenraam zit wat ruimte, en de doorgang naar die ruimte is pakweg 2,5 centimeter. De hor zit aan de binnenkant, en dus vind ik in de tussenruimte regelmatig overleden vliegbeesten.
Nu hoorde ik iets tekeergaan, en als ik iets anders zie dan een vlieg of een wesp, dan probeer ik dat wel te redden. Dit was een distelvlinder die nog leefde maar flink beschadigd was, en er dus al langer gevangen zat.
Ik heb een mixje gemaakt van honing met wat warm water, in de hoop dat de vlinder op die manier te lokken was. Dat gebeurde niet.
Moed verzameld, alle planten van de vensterbank gehaald onder grote interesse van Tijger (die de vlinder gelukkig niet interessant vond), en voorzichtig schuiven met de ramen. De vlinder was zo slim om op het buitenste raam te gaan zitten, waarna ik een potje over het beest heen schoof en het dier er direct in dook. Toen ik het honingprutje nogmaals aanbood, kwam er een grote roltong tevoorschijn, dus het gebaar werd toch op prijs gesteld. Ik heb geen idee hoe lang de vlinder er gezeten heeft, maar z/hij had waarschijnlijk honger.
De vleugels waren ook beschadigd, de punten waren weggesleten. Toch vloog de vlinder na een tijdje weg, al vermoed ik dat ie de terugtocht naar het zuiden niet zal halen.

Geen opmerkingen: