zondag, november 22, 2009

Duizenden boeren straat op in Madrid

AMSTERDAM - Enkele duizenden Spaanse boeren hebben zaterdag in Madrid gedemonstreerd tegen de in hun ogen te lage prijs voor landbouwproducten. Tussenhandelaren zouden bovendien te veel afromen.
Het verkeer in de Spaanse hoofdstad lag zaterdag stil, afgezien van een lange rij tractoren waar boeren achteraan liepen, met in hun handen spandoeken.
"Eerlijke prijzen, verkoop met waardigheid", stond daarop te lezen. De boeren waren onderweg van de Cybele-fontein naar het ministerie van landbouw.
Miguel Lopez, voorman van de Spaanse belangenvereniging van landbouwers, zei dat de prijsontwikkeling van Spaanse landbouwproducten geen gelijke tred houdt met die van andere goederen en dat boeren daardoor verarmen.
Veel mensen in de landbouwsector maken een 'extreem moeilijke tijd' door en hebben steun nodig van de regering, aldus Lopez.
Het ministerie van landbouw vergadert in december over het te voeren beleid en de boeren die zaterdag demonstreerden willen zeker weten dat de uitkomst van die vergadering niet is dat de landbouwsubsidies worden teruggeschroefd.
Volgens voorman van de Catalaanse boeren Matias Llorente zou de regering bovendien moeten regelen dat tussenhandelaren in landbouwproducten minder geld afromen, zodat er meer geld bij de boeren zelf terechtkomt.
(Bron)

Geen opmerkingen: