woensdag, november 25, 2009

Zwarthandelaren bedreigen Mojo en KNVB

DEN HAAG - Zwarthandelaren in toegangskaarten voor sportwedstrijden en muziekevenementen schuwen geen zware middelen om hun nering veilig te stellen. Dat bleek woensdag in een overleg in de Tweede Kamer.
Daarin vertelden woordvoerders van de KNVB dat ze enige tijd geleden een recherchebureau hebben gevraagd om de werkwijze van tussenhandelaren in kaart te brengen.
Inmiddels heeft het bureau die opdracht weer teruggegeven, omdat hun werknemers werden bedreigd door zwarthandelaren.
Ook concertpromotor Mojo Concerts wordt bedreigd. Maandag deed een jurist van dit muziekbedrijf, dat in Nederland onder meer optredens van grote artiesten in stadions regelt, bij de politie aangifte van bedreiging.
Zwarthandelaren lieten hem weten dat Mojo moest stoppen met zijn ''kruistocht tegen zwarthandel'' en dat de jurist anders persoonlijk consequenties zou ondervinden.
Tijdens het overleg in de Kamer verklaarden, naast Mojo en voetbalbond KNVB, meerdere insprekers dat tussenhandelaren hen bedreigen.
De bijeenkomst in de Tweede Kamer, een zogenoemde hoorzitting, had plaats om reacties op het initiatiefwetsvoorstel 'doorverkoop toegangskaarten' (SP/CDA) te peilen. Begin volgend jaar behandelt de Kamer het wetsvoorstel.
De meeste insprekers uit de branche vonden dat het voorstel een begin van een oplossing is, maar zijn bang dat zwarthandelaren uitwijken naar andere landen en daar hun praktijken via internet voortzetten.
Veel toegangskaarten voor publieksevenementen (popconcerten, voetbalwedstrijden, populaire cabaretiers) worden verkocht via tussenhandelaren. Vaak voor bedragen die aanzienlijk hoger liggen dan de originele prijs.
Over de omvang van zwarthandel bestaat veel onduidelijkheid. De indieners van het voorstel gaan uit van een aandeel van 15 tot 20 procent. Deze week kwam een onderzoek naar buiten van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). De onderzoekers constateerden dat de zwarthandel wel meevalt, maar woensdag tijdens het debat bleek dat dat onderzoek deels is betaald door een belangenorganisatie van de tussenhandel.
De aanwezigen betwistten daarom de betrouwbaarheid van het RuG-onderzoek. De belangenorganisatie luistert naar de naam European Union Secondary Ticketing Association (Eusta) en wordt geleid door oud-voetballer Keje Molenaar.
(Bron)

Geen opmerkingen: