vrijdag, november 06, 2009

Inwoners Dronrijp boos op gemeente om gifwolk

DRONRIJP - Inwoners van het Friese dorp Dronrijp hebben klachten over de informatievoorziening na het ontsnappen van een wolk salpeterzuur.
''Pas een half uur na de eerste melding ging de sirene'', aldus een inwoonster. ''Twee mannen die in mijn tuin aan het werk waren, hadden toen al ademhalingsproblemen.'' Via internet kwam ze er uiteindelijk achter wat er aan de hand was. ''De sirene was toen nog steeds niet gegaan''.
Ook de locatiemanager van de kinderopvang pal naast de kaasfabriek van Friesland-Foods Campina is zeer geïrriteerd. ''Het laatste woord is hier nog niet over gesproken'', bezweert zij.
''Ik moest zelf contact zoeken met de hulpdiensten om te vragen wat er was. Er is hier niemand langs geweest om ons te waarschuwen. En toen de brandweer zei dat de boel veilig was, belde de gemeente juist dat we binnen moesten blijven.''
Dronrijp ligt in de gemeente Menaldumadeel en telt 3500 inwoners, in het dorp bevinden zich drie scholen en een kinderopvang.
Burgemeester G. Van Delft-Jaasma wil nog niet reageren op de kritiek. ''We gaan eerst evalueren. Maar als de sirene gaat, is de boodschap helder. Deuren en ramen sluiten tot het sein veilig is gegeven.''
Een woordvoerder van Friesland-Foods Campina verweet de burgemeester vrijdagmiddag dat de gemeente opschaalde naar 'GRIP 3'. Die opschaling wordt onder meer gebruikt bij rampen.
''Of er ook te hoog is opgeschaald zal moeten blijken uit dezelfde evaluatie",' aldus de burgemeester. ''Maar ik zet liever teveel in dan te weinig.''
Een dergelijke opschaling brengt veel extra kosten en inzet van matriaal met zich mee.
(Bron)

Een alarm kan pas gegeven worden als duidelijk is wat er aan de hand is, want moeten mensen wel binnen blijven, of juist maken dat ze wegkomen? De hulpdiensten zijn ook afhankelijk van het bedrijf: wanneer geeft die exact door wat er mis is?
In dit geval ging er nog meer mis: in eerste instantie werd er voor heel Friesland alarm gegeven, wat ietwat overdreven was. Maar het zou prettig zijn geweest als sneller duidelijk was geweest wat er nou precies aan de hand was.

Geen opmerkingen: