vrijdag, november 06, 2009

Wijsvinger en onderarm bevatten veel bacteriën

AMSTERDAM – De wijsvinger en de onderarm behoren opvallend genoeg tot de plekken waar de meest uiteenlopende soorten bacteriën leven op het menselijk lichaam. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie
Onderzoekers van de universiteit van Colorado brachten zo veel mogelijk verschillende micro-organismen in kaart op de lichamen van negen gezonde vrijwilligers.
De variatie aan bacteriën bleek sterk te verschillen per lichaamsdeel. Opvallend genoeg bevatten wijsvingers, onderarmen en de achterkant van knieën de meest uiteenlopende soorten micro-organismen.
In de mond en op het voorhoofd leven veel minder verschillende bacteriën, zo wees het experiment uit. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
Het doel van het onderzoek was om beter te begrijpen hoe bacteriën zich verspreiden over het menselijk lichaam en onder welke omstandigheden ze het beste overleven.
De onderzoekers registreerden niet alleen waar de meeste bacteriën voorkwamen. Ze verplaatsten tijdens het experiment ook micro-organismen van de tong naar het voorhoofd en de onderarmen van de proefpersonen, om te zien of ze daar zouden overleven.
De verplaatste bacteriën bleken al snel af te sterven op het voorhoofd, maar hielden zonder problemen stand op de onderarmen.
“De boodschap: als je een micro-organisme bent die een nieuw stukje huid wil veroveren, dan is het voorhoofd geen goede plek om te beginnen”, zo verklaart onderzoeker Rob Knight in het Britse tijdschrift New Scientist.
De meeste bacteriën op het menselijk lichaam zijn overigens niet kwaadaardig. Ze bevorderen zelfs de gezondheid. In de toekomst zouden transplantaties van bacteriën volgens de wetenschappers zelfs kunnen worden gebruikt om ziektes te behandelen.
“Het doel is om uit te vinden welke groepen micro-organismen normaal gesproken voorkomen bij een gezond persoon”, verklaart hoofdonderzoeker Rob Knight op BBC News. “Als we dat weten, kan die informatie het uitgangspunt vormen voor verder onderzoek naar bacteriën op de lichamen van zieke mensen.”
(Bron)

Geen opmerkingen: