Meer VoiP-bellers dan vaste aansluitingen
AMSTERDAM - Het aantal mensen met een VoiP-verbinding (internetbellen) was in het eerste kwartaal voor het eerst groter dan het aantal vaste aansluitingen. Dat bericht onderzoeksinstituut TNO.
Het aantal mensen dat via internet belt nam met 4,5 procent toe, blijkt uit de ‘Marktrapportage Elektronische Communicatie’, die TNO elk kwartaal publiceert.
Aan het einde van het derde kwartaal waren er ruim drie miljoen VoiP-aansluitingen, hoewel de cijfers geen rekening houden met belsoftware zoals Skype. Het aantal vaste aansluitingen daalde naar 2,8 miljoen.
Het aantal mobiele telefoonaansluitingen is in het eerste kwartaal van 2009 met 182.000 gestegen naar ruim 19,9 miljoen. Dat komt neer op 1,2 aansluitingen per inwoner, zo meldt TNO. Erg groot is de stijging met 1 procent, vergeleken met 2008, niet.
De onderzoekers verwachten dat mobiel bellen, door nieuwe abonnementsvormen (thuis bellen voor lagere tarieven) en dalende kosten, steeds vaker de vaste telefoon zal vervangen.
Nederland blijkt in de middenmoot te zitten wat betreft het aantal mobieltjes met 3G-verbinding. Waar Japanners daar in 80 procent van de gevallen over bezitten, heeft in Nederland maar 20 procent van het aantal mobiele aansluitingen een een 3G-aansluiting.
Het dataverkeer van die groep zorgt voor een steeds groter wordend deel van de omzet van mobiele telefonieaanbieders.
De iPhone is veruit het populairste apparaat om mobiel te internetten. Bijna alle bezitters van de Apple-telefoon surfen dagelijks op hun toestel, wat er voor zorgde dat aanbieder T-Mobile zijn dataverkeer vorig jaar zag verachtvoudigen.
Het aantal breedband internetaansluitingen met ADSL steeg in het eerste kwartaal met 1 procent, naar 3,6 miljoen in totaal. Kabelaars zagen hun aantal internetklanten met 1,4 procent groeien naar 2,2 miljoen gebruikers.
De groei op ADSL- en kabelgebied is er zo'n beetje uit, maar op het gebied van glasvezel valt er in Nederland nog veel terrein te winnen. Per honderd aansluitingen zijn er nog maar 1,15 van glasvezel. Internationale koplopers zijn Zud-Korea (14,3) en Japan (11,9).
Nederland staat met een gemiddelde snelheid van 5362 kbps per breedbandaansluiting wereldwijd wel op de derde plek.
(Bron)
Hier ook een VoiP-er, simpelweg omdat de foon via de glasvezelverbinding loopt. Het enige verschil dat me opvalt: de reactie op het indrukken van toetsen en 'haak' is minder snel. Als je na een gesprek de haak indrukt en weer wilt gaan bellen, doet de foon nog braaf 'tuut-tuut-tuut'. Dan moet je echt even wat langer die haak indrukken dan ik gewend ben.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten