vrijdag, april 30, 2010

'Brein vraagt Ziggo om blokkade The Pirate Bay'

AMSTERDAM – Internetprovider Ziggo moet de Zweedse downloadsite The Pirate Bay blokkeren. Althans, dat wil antipiraterijstichting Brein.
Brein heeft de internetaanbieder een brief gestuurd met een verzoek tot blokkade, melden bronnen aan de NOS.
Stichting Brein strijdt al tijden tegen het bestaan van The Pirate Bay. In oktober 2009 verbood de rechter de site in Nederland. Door dit vonnis moest de site uiterlijke 1 maart 2010 uit de lucht zijn. Tot op heden is dat nog niet gebeurd.
Stichting Brein probeert nu via Ziggo er alsnog voor te zorgen dat The Pirate Bay onbereikbaar wordt. Ziggo weigert echter mee te werken en laat weten alleen aan het verzoek te voldoen wanneer een rechter hen daartoe dwingt.
ICT-jurist Arnoud Engelfriet laat aan de NOS weten dat een rechtszaak er ook wel aan zit te komen: “Stichting Brein is verplicht eerst te onderhandelen met een partij voordat ze naar de rechter kunnen stappen. Zo’n brief is een eerste stap.”
Engelfriet denkt echter niet dat Brein veel succes zal hebben in een rechtszaak. “Er is wettelijke bescherming voor providers. Die bescherming is gemaakt om te voorkomen dat providers steeds sites moeten blokkeren”, aldus de ICT-jurist.
Opvallend is dat andere aanbieders zoals UPC, KPN en Tele2 geen brief hebben gekregen. Engelfriet denkt dat Brein deze eerste brief naar Ziggo als test ziet. Na een positieve uitspraak van de rechter zou de stichting andere providers makkelijker kunnen aanpakken.
(Bron)

Geen opmerkingen: