dinsdag, april 27, 2010

Zweden kiezen massaal voor andere naam

STOCKHOLM - Mohammed wordt Karl, Dick wordt Rick en Andersson wordt Brylla. Zweden veranderen massaal hun voor- of achternaam, meldde de Zweedse patent- en registratiedienst (PRV) dinsdag.
Circa twee miljoen Zweden hebben volgens de PRV een andere naam dan waarmee ze ter wereld komen. Dat is meer dan een vijfde van de bevolking (9 miljoen). 2008 was een recordjaar, met achtduizend wijzigingen.
Een naamadviseuse van de PRV zei tegen de Zweedse krant Svenska Dagbladet dat simpele wijzigingen het meest populair zijn.
''Susanne wil Suzanne zijn, om zo meer op te vallen in een land waar de schrijfwijze met de -s- gebruikelijker is. Buitenlanders nemen een authentieke Zweedse naam aan om gemakkelijker aan werk te komen'', aldus de naamadviseuse. ''Echtparen combineren hun achternamen; Nyman en Lindgren willen na hun trouwen Nygren heten.''
Maria (445.088 in 2009) en Anna (303.382) blijven volgens de statistieken de meest voorkomende vrouwennamen in Zweden. Bij mannen is dit Erik (302.067) en Lars (235.638).
(Bron)

Geen opmerkingen: