dinsdag, april 27, 2010

Dagelijks 159 duizend liter olie in Golf van Mexico

AMSTERDAM - In de Golf van Mexico proberen bergers met een op afstand bediende onderwaterrobot op een diepte van anderhalve kilometer een boorput af te sluiten, waaruit sinds het exploderen en zinken van het booreiland Deepwater Horizon 159 duizend liter ruwe olie per dag in zee stroomt.
Als de pogingen mislukken dan zit er niets anders op dan een ander gat te boren om de oliestroom om te leiden.
Dit zou twee maanden vergen en al die tijd zou er nieuwe olie kunnen aanspoelen op de kust, van de witte zandstranden in Florida tot aan de mangrovebossen in Louisiana.
Het booreiland zonk vorige week donderdag, twee dagen nadat het was getroffen door een explosie en brand. Elf van de 126 bemanningsleden worden vermist en zijn vermoedelijk omgekomen. Het boorplatform was eigendom van Transocean en gehuurd door BP.
In de Golf van Mexico is een ander booreiland ontruimd. Dat meldden de Amerikaanse autoriteiten dinsdag.
De Ocean Endeavour werd ontruimd doordat de olievlek gevaarlijk dichtbij komt. Het gaat om een voorzorgsmaatregel.
Maandagmiddag dreef een olievlek van 77 kilometer bij 63 kilometer langzaam naar het noorden. De olie vormt een bedreiging voor de vogelkolonies op de Chandeleur- en Breton-eilanden voor de kust van Louisiana.
Ook de oesterbedden ten oosten van de monding van de Mississippi lopen gevaar.
BP probeert met op afstand bestuurbare, kleine onderzeeƫrs het lek op bijna 1500 meter diepte te dichten. Volgens het oliebedrijf zal de operatie 24 tot 36 uur in beslag nemen.
(Bron)

Geen opmerkingen: