zondag, mei 02, 2010

Bomauto op Times Square

NEW YORK - De politie in New York heeft zaterdagavond een auto met daarin explosief materiaal aangetroffen op Times Square, het bekende uitgaansgebied in de Amerikaanse metropool.
In de zwarte SUV hebben bomexperts flessen met het uiterst brandbare propaan, consumentenvuurwerk, benzine, draden en twee tijdsmechanismen aangetroffen.
De politie in New York heeft bevestigd dat het om een autobom gaat. Een robot van de explosievenopruimingsdienst heeft het explosieve materiaal in het voertuig ontmanteld en het voertuig is inmiddels weggesleept.
Op televisie was te zien hoe de wagen op een vrachtwagen werd geladen en naar een politiebureau werd gebracht, waar hij nader zal worden onderzocht.
Times Square is inmiddels weer open voor publiek.
De politie kwam volgens burgemeester Michael Bloomberg zaterdagavond (plaatselijke tijd) in actie, nadat een verkoper van T-shirts en veteraan uit de oorlog in Vietnam ''een verdacht voertuig zonder inzittenden'' had waargenomen.
Hij waarschuwde een agent van de bereden politie. Die signaleerde dat er rook uit de achterkant van het voertuig kwam. Ook rook hij een kruitlucht. Eerder zou een man zijn weggerend uit het voertuig, dat geparkeerd was voor een theater.
De politie is in de omgeving op zoek naar mogelijk andere verdachte voertuigen.
Times Square is op zaterdagavond altijd vol met mensen, die onder meer naar het theater gaan. Duizenden mensen, onder wie tal van toeristen, moesten het gebied verlaten.
''Wij zijn erg blij dat wij hebben voorkomen wat een zeer dodelijke gebeurtenis had kunnen zijn'', zei de burgemeester tijdens een inderhaast georganiseerde persconferentie. Hij voegde er direct aan toe dat het explosief het werk van een amateur lijkt te zijn geweest.
De Amerikaanse president Barack Obama is inmiddels op de hoogte gebracht. Hij prees de agenten om hun snelle reactie. Ook heeft hij antiterrorisme-adviseur John Brennan opgedragen de politie van New York te helpen waar dat nodig is.
Times Square ligt ongeveer zes kilometer ten noorden van het World Trade Center, dat bij de aanslagen van 11 september 2001 werd vernietigd. De FBI neemt de zaak serieus.
In december werd de omgeving ook ontruimd. Een busje zonder kentekenplaten wekte argwaan toen het dagenlang geparkeerd stond. Een politierobot vond toen alleen kleren in het busje. Het busje bleek van een instelling die toestemming had het busje daar te plaatsen.
In maart 2008 gooide een fietser een explosief naar een gebouw waar militairen worden gerecruteerd. Het explosief veroorzaakte een flits en rook, waarop de hulpdiensten ook uitreden. Er vielen geen gewonden. Een verdachte is nooit opgepakt.
(Bron)

Geen opmerkingen: