BP betaalt alle kosten van natuurramp VS
LONDEN - Oliereus BP zal ''alle noodzakelijke en terechte schoonmaakkosten'' van de olievervuiling voor de Amerikaanse zuidkust op zich nemen. Dat maakte het bedrijf maandag in een verklaring bekend.
''BP neemt alle verantwoordelijkheid voor de reactie op de olievervuiling van de Deepwater Horizon. Wij zullen het opruimen'', liet het Britse bedrijf weten.
De topman van BP, Tony Hayward, zegt dat het Britse oliebedrijf zich voorbereidt op ''het allerergste'', waarbij het twee tot drie maanden duurt voordat de olielekkage voor de Amerikaanse staat Louisiana onder controle is.
Vorige maand was er een explosie op het booreiland Deepwater Horizon, waarna het platform op 22 april zonk. Er vielen elf doden. Uit drie lekken stroomt dagelijks honderdduizenden liters olie die het kwetsbare ecosysteem van het gebied bedreigt. Dat kost het concern zeker 6 miljoen dollar per dag.
President Barack Obama zei zondag dat de olievervuiling in de Golf van Mexico een milieuramp van ongekende omvang kan worden.
De beurskoers van BP kelderde de afgelopen dagen al flink. Er is al 20 miljard dollar aan beurswaarde in rook opgegaan.
Het nieuwe orkaanseizoen kan vanaf 1 juni extra complicaties opleveren bij de olievervuiling in de Golf van Mexico. Tegen de tijd dat het orkaanseizoen aanbreekt, is het olieprobleem nog niet opgelost. Dit zegt directeur water Piet Dircke van ingenieursbureau Arcadis.
Arcadis is in de Amerikaanse stad New Orleans betrokken bij de aanleg van stormvloedkeringen en dijkverhogingen na de overstromingen die de orkaan Katrina in 2005 veroorzaakte. De recente olieramp zal niet direct van invloed zijn op de werkzaamheden van het ingenieursbureau bij de bescherming van de stad in Louisiana.
''De olie zal New Orleans niet bereiken'', weet Dircke. ''Maar over de combinatie van de olieramp met een hurricane is nog niet goed nagedacht. De rotzooi is dan misschien niet te overzien.''
Op de lange termijn voorziet Dircke wel problemen voor de Mississippi-delta. Om New Orleans duurzaam tegen hoog water te beveiligen, is ook een stabiele delta nodig. Dircke: ''Door de olie- en gaswinning is daar sprake van bodemdaling en stukken land die worden afgeslagen. Uiteindelijk zal de vegetatie daardoor ook achteruitgaan.''
Met alleen de aanleg van stormvloedkeringen en dijkverhogingen ben je er daarom nog niet, zegt Dircke. ''Op de lange termijn moet je ook de delta versterken.''
Momenteel is Arcadis met zo'n tweehonderd man aan het werk in New Orleans. Het ingenieursbureau heeft voor 200 miljoen euro aan opdrachten lopen voor advieswerk bij zo'n zestig projecten die New Orleans moeten beschermen tegen nieuwe overstromingen. De werkzaamheden moeten op 1 juni 2011 klaar zijn.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten