donderdag, mei 06, 2010

Meer as in groeiende rookkolom vulkaan

REYJKJAVIK - De rookkolom boven de vulkaan onder de IJslandse gletsjer Eyjafjallajökull bevat sinds dinsdag weer meer as dan afgelopen week en hij groeit in de lengte.
Dat hebben IJslandse wetenschappers vastgesteld. Het is echter maar 5 tot 10 procent van de activiteit van vorige maand, toen een aswolk het Europese luchtruim dagenlang terroriseerde.
Volgens de wetenschappers van de universiteit is de as momenteel grover en valt deze eerder op de grond, waardoor die niet zover kan drijven als vorige maand. In Ierland en het westen van Schotland werd woensdag een deel van het luchtruim gesloten vanwege hoge concentraties vulkanische as afkomstig uit IJsland.
Wel zou de hogere rookpluim aangeven dat er nieuw magma uit de vulkaan komt en dat de vulkaanuitbarsting de komende dagen op volle kracht verdergaat.
Dinsdag was de aspluim 6000 meter hoog. Maandag mat de pluim nog 5200 meter. Vorige maand tijdens de historische verstoring van het Europese vliegverkeer was de rookkolom circa 9000 meter.
(Bron)

Geen opmerkingen: