woensdag, juni 02, 2010

'Homo herkent seksuele partner met zesde zintuig'

AMSTERDAM – Homoseksuele mannen en vrouwen hebben meer oog voor detail en kunnen daardoor gemakkelijk mogelijke seksuele partners herkennen. Dat suggereert nieuw onderzoek van wetenschappers aan de universiteiten van Amsterdam en Leiden.
Volgens hoofdonderzoeker Lorena Colzato van de Universiteit Leiden blijkt uit de studie dat homoseksuele mensen veel meer oog voor detail hebben dan heteroseksuele mannen en vrouwen.
Hierdoor zijn homoseksuelen waarschijnlijk zeer goed in staat om aanwijzingen in hun omgeving op te pikken die de seksualiteit van andere personen verraden, zoals lichaamshouding, spraakpatronen en bewegingen.
Dat schrijven Colzato en haar collega's in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Cognition.
De onderzoekers komen tot hun conclusie op basis van een experiment waarbij 42 homoseksuele en heteroseksuele proefpersonen afbeeldingen van grote vierkanten of rechthoeken kregen te zien. De grote vormen waren gevuld met afbeeldingen van kleinere rechthoeken of vierkanten.
Normaal gesproken heeft het menselijk brein vooral oog voor grote lijnen. Mensen die naar een vierkant kijken dat is gevuld met kleine rechthoeken krijgen daarom vaak het idee dat er ook kleine vierkantjes aan de binnenkant zijn te zien.
Tijdens het experiment bleken homoseksuele proefpersonen de ingewikkelde afbeeldingen met grote en kleine vormen veel beter te kunnen analyseren en beschrijven dan heteroseksuele mannen en vrouwen. Dit suggereert volgens de wetenschappers dat homoseksuelen makkelijker kunnen ‘inzoomen’ op kleine details in hun omgeving.
Deze eigenschap maakt het voor hen waarschijnlijk makkelijker om mogelijke seksuele partners te herkennen. Die vaardigheid wordt ook wel 'gaydar' genoemd.
“Dit is de eerste keer dat er wetenschappelijk bewijs is gevonden voor het bestaan van een zogenaamd ‘gaydar’-mechanisme onder homoseksuelen”, verklaart Colzato in de Gay Krant.
“Met deze perceptuele vaardigheden kunnen homoseksuelen andere homo-mensen sneller herkennen. Wij denken dat dit komt omdat ze analytischer denken dan hetero’s.”
(Bron)

Geen opmerkingen: