donderdag, juni 03, 2010

'Drie op tien huisartsbezoeken overbodig'

HUIZEN - Circa drie op de tien bezoeken aan de huisarts zijn overbodig. Het gaat in die gevallen om klachten van voorbijgaande aard, die behandeld kunnen worden met middelen die de patiënt zelf kan halen bij de drogist. Dat stelde de brancheorganisatie van medicijnfabrikanten Neprofarm donderdag op basis van een onderzoek bij tweehonderd huisartsen.
Huisartsen krijgen gemiddeld ruim vijfhonderd patiënten per maand in hun praktijk, van wie bijna de helft een geneesmiddel krijgt voorgeschreven. In 29 procent van de gevallen is het echter helemaal niet nodig om een huisarts te raadplegen. Klachten als spier- en gewrichtspijn, rugpijn, hoofdpijn, verkoudheid en hoesten, zijn in veel gevallen prima te verhelpen met zelfzorgmiddelen, aldus Neprofarm.
Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de ondervraagde huisartsen vindt dat patiënten met eenvoudige aandoeningen zelfredzamer zouden moeten zijn. Dan zouden zij meer tijd overhouden voor patiënten die hun aandacht echt nodig hebben.
(Bron)

Het zal ongetwijfeld kloppen, maar dat het de brancheorganisatie van medicijnfabrikanten is die het zegt, maakt dat er toch een luchtje aan zit.

Geen opmerkingen: