vrijdag, juni 04, 2010

Spoorboekloos treinen is stapje dichterbij

DEN HAAG - In de drukste delen van het land elke vijf minuten een trein. Dat streven heeft demissionair minister Camiel Eurlings (Verkeer) al langer, en door een beslissing in de ministerraad van vrijdag komt die ambitie een stapje dichterbij.
De bewindslieden gingen akkoord met het plan om in de toekomst per uur zes intercity's en zes stoptreinen te laten rijden op de drukste trajecten.
Aanvankelijk was het plan om slechts vier stoptreinen te laten vertrekken. In overleg met diverse betrokkenen slaagde Eurlings erin om binnen hetzelfde budget van 3 miljard euro meer stoptreinen op stoom te krijgen.
''De trein kan het winnen van de auto, maar niet door mensen uit de auto te pesten'', schetste Eurlings vrijdag. ''Wel door dit soort maatregelen.''
Naast de inzet van extra reizigerstreinen voorziet het zogenoemde Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) ook in het laten rijden van extra goederentreinen. De extra capaciteit wordt gefaseerd ingevoerd.
De agenda met PHS-werkzaamheden reikt tot 2020. Per regio zullen de reizigers er stapje voor stapje iets van gaan merken.
Het kabinet heeft de corridors Schiphol - Utrecht - Arnhem/Nijmegen, Alkmaar - Amsterdam - Utrecht - Den Bosch - Eindhoven en Den Haag - Rotterdam - Breda - Eindhoven uitgekozen voor de extra treinfequenties.
Het besluit betekent dat er op verschillende plaatsen extra infrastructuur moet worden aangelegd. Er komen inhaalsporen en er worden extra perrons aangelegd. Maatregelen tegen geluidsoverlast en trillingen zijn opgenomen.
Ook de veiligheid rond overwegen krijgt aandacht. De beslissing kan bogen op een breed draagvlak onder provincies en de stadsregio's en is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met ProRail, NS en KNV Spoorgoederenvervoer.
De NS laat in een reactie weten erg blij te zijn dat Eurlings ervoor gezorgd heeft dat dit besluit is genomen. ,,Dit is een goede en belangrijke investering in de mobiliteit van Nederland.
Hiermee komt er ruimte op de rails om meer mensen met de trein te laten reizen'', aldus een woordvoerder van de NS.
De NS laat in dit verband weten dat inmiddels 1,2 miljoen mensen per dag met de treinen van NS reizen.
"Op de drukste routes zitten we in de spits tegen de grens van onze capaciteit aan. We kunnen onze treinen niet nog langer of hoger maken, dus dan moet je vaker gaan rijden.''
(Bron)

Geen opmerkingen: