woensdag, september 29, 2010

'Gentherapie kan kick van cocaïne laten verdwijnen'

AMSTERDAM – Drugsverslaafden kunnen in de toekomst mogelijk worden behandeld met een gentherapie die hen ongevoelig maakt voor cocaïne, zo verwachten Amerikaanse wetenschappers.
Mensen die verslaafd zijn aan cocaïne zouden volgens onderzoekers van de Mayo Clinic in Minnesota in theorie kunnen worden uitgerust met extra genen die een snel werkende versie van het enzym butyrylcholinesterase produceren.
Butyrylcholinesterase wordt ook op natuurlijke wijze in het lichaam aangemaakt en is in staat om kleine hoeveelheden cocaïne te vernietigen.
Als drugsverslaafden worden uitgerust met meerdere kopieën van het gen dat het enzym produceert, zullen ze mogelijk niet meer high worden van cocaïne. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.
Hoofdonderzoeker Stephen Brimijoin heeft inmiddels toestemming gekregen om te onderzoeken of het mogelijk is om een dergelijke gentherapie voor drugsverslaafden te ontwikkelen.
Tot nu toe experimenteerde hij met succes op ratten. Bij verschillende experimenten slaagde hij er in om aan cocaïne verslaafde ratten te genezen met de therapie.
Brimijoin diende de ‘anti-cocaïne-genen’ toe aan de ratten door hen te injecteren met een onschuldig virus. De genen werden vervolgens opgenomen door levercellen die vervolgens een jaar lang butyrylcholinesterase produceerden.
De vraag is wel of de gentherapie de kick van cocaïne helemaal kan laten verdwijnen bij mensen. Brimijoin houdt er rekening mee dat zijn gentherapie zal moeten worden gecombineerd met andere behandelingen.
(Bron)

Geen opmerkingen: